A la regidora de Compromís Carlota Valls li van entrar durant el ple que celebrava l’Ajuntament de la Seu dilluns al vespre whatsapps de ciutadans que volien seguir el ple en streaming –pel canal de YouTube del consistori– i no ho aconseguien. Mateixa decepció la de la premsa –aquest mateix rotatiu– que no el seguia presencialment però confiava que la sessió quedaria penjada i consultable com les anteriors. No va ser així. Si més no, de moment. 

Aquesta, diguem-ne suaument, incerta política sobre la difusió en línia  s’havia viscut al Consell Comarcal no fa gaire: la sessió s’havia pogut seguir en directe a través del canal de YouTube de la institució, però a penes tres minuts després d’acabada ja era inaccessible. En aquella ocasió va aixecar les protestes del conseller comarcal de Compromís Toni Mas Buchaca, que recordava que “la responsabilitat davant aquest abús sobre el dret a la informació pública al ciutadà correspon a presidència” i demanava “ser més curós amb el que es penja i despenja”. L’endemà el vídeo –de fet, dos, perquè també havia desaparegut el de la sessió anterior– reapareixia i fins a dia d’avui continuen a disposició de qui en tingui interès. Cert que el seguiment no és massiu –amb 33 visualitzacions un ple i un centenar l’anterior–, però suposa l’accés de la ciutadania directament a la informació. Sense filtres ni intermediaris, mitjans de comunicació inclosos.

Quines són les raons d’aquesta evanescència plenària? Es mouen entre el silenci administratiu i confusos i socorreguts arguments al voltant de problemes tècnics difícilment comprensibles en institucions que diuen fomentar la transformació digital i que aixopluguen una extensió de la Mobile Week. 

“Cert que durant el ple vaig rebre alguns missatges, però després em vaig  concentrar en el debat i pensava que s’havia solucionat”, explicava ahir Valls sobre la sessió de dilluns.  “Jo més aviat considero que és falta de transparència. Fa de mal pensar”, rebla Valls pel que fa a un ple municipal pel qual havien de desfilar qüestions on l’equip de govern “no anava a sortir gaire ben retratat”, com el tracte dispensat a la responsable de l’escola municipal de dansa. O la sempre relliscosa problemàtica de les ocupacions il·legals d’habitatges a la ciutat. 

“Ara més que mai, amb les limitacions d’aforament presencial, haurien de ser curosos” i facilitar el seguiment en línia dels plens. “Tot i que crec que l’Ajuntament ho ha anat fent bé fins ara”, matisa. “Podria ser millor si els enllaços estiguessin ben visibles al web, seria més transparent”, proposa, però sense trobar gaires motius de crítica. Figues d’un altre paner és el Consell Comarcal, recorda. En aquesta institució “la manca de transparència és un problema”, l’equip de govern “no la té interioritzada” i per això el seu grup, insisteix, n’ha fet cavall de batalla des del principi del mandat. “Vam demanar que, en els temps que estem, els plens s’emetessin en streaming i van trigar més d’un any a fer-ho”. Una altra batalla requereix l’accés a les actes, adverteix: penjades, sí, “però has de fer set o vuit passos i conèixer molt bé la institució” per aconseguir consultar-les.