Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del requeriment i el llistat que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha penjat a la reixa d’entrada del cementiri.
Imatge del requeriment i el llistat que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha penjat a la reixa d’entrada del cementiri.

Polèmica abans del dia de Difunts


Escrit per: 
A.D /Foto: BonDia
“Per a la gent que va a netejar els nínxols aquests dies que s’atansa el dia de Tots Sants suposa una deshonra davant els veïns”. Aquesta és una de les consideracions expressades a les xarxes socials en conèixer-se que l’Ajuntament de la Seu ha optat per publicar un avís de requeriment perquè les famílies que tenen deutes pendents pels nínxols ocupats pels seus morts els abonin. A l’avís, que dona un termini de trenta dies per abonar les contribucions, l’acompanya un llistat amb els noms dels difunts. Fonts municipals defensen el procediment. Amb la llei a la mà, venen a dir, podrien treure les restes, perquè són tombes que porten molt de temps en un estat assimilable a l’abandó, més enllà dels  impagats. 
 
El procediment no ha caigut gens bé entre alguns veïns que, d’altra banda, insisteixen que no és el primer cop que l’Ajuntament actua d’aquesta manera i que, asseguren, s’havia compromès a no fer-ho novament. Des de la corporació local, però, indiquen que és  un procediment que segueixen tots els ajuntaments quan es troben amb les mateixes situacions. És, recalquen, un últim avís, al qual no estan obligats, per intentar trobar els hereus dels difunts i que se’n facin càrrec abans de desallotjar el nínxol i traslladar les restes a una fossa comuna. 
 
Des de l’Ajuntament responen també a qui es pregunta per la possible vulneració de la intimitat en fer públic un llistat com aquest que no vulnera la llei de protecció de dades. “Crec que com totes les comunicacions, s’haurien de fer per correu, o quan deixem de pagar l’aigua pengen un cartell a l’escala de la comunitat?”, es pregunta un dels participants en l’aïrat debat que es manté a les xarxes durant els últims dies. 
 
També hi ha qui intenta mantenir una postura diguem-ne equànime: “Realment és poc estètic requerir als difunts el pagament de la concessió dels seus estatges a 90 anys vista –no és propietat. El problema és que es fa un manteniment municipal que origina uns costos”, apunta una d’aquestes veus. “Quina alternativa hi ha davant de molts nínxols abandonats? Què val més, intentar localitzar els responsables o procedir amb els marges legals corresponents a buidar els nínxols i deixar-los lliures per a les famílies que els vagin necessitant?”, continua interrogant-se. En tot cas, la polèmica està més que servida a les portes de Tots Sants.
polèmica
abans
Dia
difunts
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic