S’obre contra unes empreses que feien signar als empleats “reconeixement de deutes”.

Ho anunciava aquest dilluns la ministra de Presidència, Empresa, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i ahir ho va confirmar. El departament de Treball va posar en coneixement de la Fiscalia, mitjançant el gabinet jurídic de Govern, la constatació d’irregularitats en la gestió de contractes de treball de peruans que estaven en règim de quota temporal o fixa, i no pas amb un permís de desplaçat. Així, segons va explicar la ministra, es feia signar a aquests empleats “uns compromisos de reconeixements de deutes” que han motivat que un cop feta arribar aquesta informació a la Fiscalia, la Fiscalia al seu torn ho fes investigar a la policia i finalment aquesta ha considerat que hi havia base per instruir un procediment contra els titulars d’aquestes empreses per un delicte major i un delicte menor.

Per a Marsol, “és important treballar en aquesta línia” per mostrar que des del ministeri s’està treballant perquè les coses es facin bé. Va reiterar que creu que la majoria dels empresaris fan les coses bé, “aleshores és una pena que per uns quants que no ho fan bé tinguem una mala imatge com a país”. A més, va anunciar que s’estan fent més inspeccions d’ofici de les que es feien, tot i reconèixer que no és fàcil. També va insistir que es vol facilitar la denúncia. En aquest sentit, va tornar a reafirmar que no se’ls trameten massa denúncies. “Tothom en parla, però no n’arriben”, va assegurar. I va felicitar els inspectors de treball per la seva tasca. “Som un país seriós que fem les coses bé, i per tant, tothom les ha de fer bé. I qui no les fa bé ha de tenir les seves conseqüències”, va declarar.

treballadors argentins
Pel que fa als abusos laborals relacionats amb treballadors argentins denunciats als mitjans de comunicació per Argentinos en Andorra, la ministra va reiterar que no tenen cap denúncia i es va mostrar “sorpresa” per aquest fet. El que sí espera és que si realment hi ha algun problema ho vinguin a notificar. A més, va assenyalar que no sap quines són aquestes empreses. També va remarcar que continuaran treballant amb la modificació de la Llei d’immigració amb la finalitat que les empreses que incorrin en faltes greus, especialment en el cas dels desplaçats, no només obtinguin una sanció, sinó que tinguin algun tipus de limitació a l’hora de poder portar persones a treballar aquí, “almenys durant un període”. “No n’hi ha prou a posar una sanció”, va afegir. 

Per la seva banda, des de l’associació d’Argentinos en Andorra, es va afirmar ahir en declaracions al Bondia que el problema és que “a Inspecció de Treball no es prenen les denúncies”. El seu president, Marcelo Ponce, va assegurar que hi ha treballadors que hi han anat i que han obtingut per resposta: “no podem fer res” o “no arribareu a res”. En relació amb això, Ponce va reiterar que s’han de controlar més algunes empreses. També va aprofitar l’ocasió per demanar a les empreses de la construcció, sobretot als encarregats d’obra, de recursos humans i de contractacions que controlin el pagament dels salaris als treballadors subcontractats i no es refiïn de la signatura dels fulls de salari perquè hi ha casos en què els treballadors “no han signat res”.

Ponce va exposar, a més, que hi ha alguns d’aquests treballadors als quals se’ls ha dit que si no diuen res de les irregularitats i deixin que es calmin les aigües se’ls farà un contracte anual, cosa que no es pot fer, va puntualitzar, perquè amb el tipus de contracte que tenen, una autorització d’immigració temporal per a persones que disposin d’un contracte de treball determinat amb una empresa legalment constituïda al país, no es pot fer un canvi i han de marxar del país.

convenis col·lectius
Marsol també es va referir a la reunió del Consell Econòmic i Social que se celebra avui mateix. En aquest sentit, va anunciar que es tractarà sobre els convenis col·lectius perquè siguin patronal i sindicats els que es posin d’acord i el Govern no hagi de tornar a intervenir com ha estat fent darrerament sobre els salaris.
Segons va indicar la titular de Treball, el que es vol és incentivar les empreses perquè escullin els representants dels treballadors. D’aquesta manera, creu que es facilitaria que es pogués arribar a acords, encara que siguin sectorials, tenint en compte que la majoria d’empreses del país són petites. 

El reglament de ‘coworking’, enllestit en un mes

La titular de Presidència, Empresa, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va anunciar ahir que en el termini d’un mes estarà enllestit el reglament de coworking que ha d’ajudar a posicionar el país en temes relacionats amb els e-sports i facilitar així que les empreses del sector s’hi instal·lin. A més, va explicar que s’està treballant perquè algunes d’aquestes societats es puguin domiciliar en els coworkings i d’aquesta manera “es puguin alliberar pisos”. D’altra banda, Marsol va defensar l’aposta d’Andorra perquè “vingui al país una inversió estrangera de qualitat”.