Andorra va acollir ahir la visita oficial de la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, nomenada recentment. Després de la reunió mantinguda amb el cap de Govern i el ministre d’Afers Exteriors, Grynspan va anunciar l’aposta per establir un programa de mobilitat acadèmica entre els països de l’espai iberoamericà, entre els quals es troba Andorra. Aquestes beques estaran adreçades a estudiants, professors i investigadors, però també preveuen estades de treball en empreses. Així es pretén “potenciar les oportunitats per a la joventut”, va dir Grynspan, ja que “el problema és el primer treball”.
Perquè el projecte sigui possible caldrà abans el reconeixement i l’homologació dels títols. Aquesta tasca s’emprendrà en la propera Cimera iberoamericana, que tindrà lloc a Veracruz a principis de desembre. Durant el 2015 es desenvoluparà la plataforma per establir els estàndards i els països que compleixin amb el marc es podran incorporar al programa. La secretària general iberoamericana va declarar que la intenció és que hi hagi diferents actors per finançar-ho i que el seu objectiu és que es pugui arribar al 2020 amb 200.000 mobilitats acadèmiques acumulades.
Tant Grynspan com el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, van destacar que Andorra té molt a aportar en l’àmbit educatiu, com pot ser transmetent la seva experiència en la inclusió dels discapacitats en l’ensenyament regular, l’educació multicultural i multilingüe i la implantació del Pla estratègic per a la renovació i millora del sistema educatiu (Permsea), així com l’experiència en formacions com ara les professions de muntanya i també en l’àmbit de la innovació (amb l’aplicació de les noves tecnologies en el turisme).
Per altra banda, Andorra també ha anunciat que s’incorporarà al programa de cooperació de bancs de llet materna, que ha salvat milers d’infants a Amèrica Llatina de la desnutrició, va dir Grynspan.
El ministre d’Afers Exteriors va remarcar que durant aquesta legislatura s’han fet molts esforços per obrir “Andorra al món”, més enllà de les relacions amb els països veïns, i en aquest procés una de les prioritats ha estat Iberoamèrica. En aquest sentit va assenyalar la possibilitat que els intercanvis comercials amb els països d’aquest àmbit vagin en augment. En la mateixa línia es va mostrar Grynspan, que va posar en relleu la relació fluïda de la Conferència Iberoamericana amb l’espai empresarial i la potencialitat de creixement que tenen els intercanvis econòmics, que és “molt important”. També va destacar l’interès de les empreses d’Amèrica Llatina per invertir a la península Ibèrica, que representa una oportunitat per al Principat.

Renovació

Per altra banda, la secretària general iberoamericana també va destacar el procés de renovació que viu l’organisme. El creixement del PIB als països llatinoamericans en els darrers quinze anys i l’aparició de noves organitzacions internacionals han comportat canvis, com les cimeres de caps d’Estat i de Govern anuals, que passaran a ser bianuals i s’alternaran amb cimeres entre la Unió Europea (UE) i la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac). Precisament, Andorra ha traslladat a la Secretaria General Iberoamericana i a Espanya, França i Portugal la petició de participar en aquestes darreres cimeres. Per la seva banda, Grynspan també veu interessant que el Tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units també s’estengui a l’Atlàntic sud.
La secretària general iberoamericana també va mantenir ahir reunions amb els síndics al Consell General, el Consell Superior de la Justícia i el Comú d’Andorra la Vella com a representant del Fòrum de Governs Locals d’Iberoamèrica.
La Conferència Iberoamericana es va celebrar per primera vegada el 1991 i avui està integrada per 22 estats. L’objectiu és contribuir a l’enfortiment de la comunitat iberoamericana, promovent els vincles històrics, culturals, socials i econòmics comuns. Grynspan va accedir al càrrec de secretària general l’abril passat. Saboya va expressar la satisfacció d’Andorra per aquest nomenament tenint en compte el seu perfil i el fet que una dona estigui al capdavant d’aquesta organització.