Diari digital d'Andorra Bondia
El director general de FEDA, Albert Moles.
El director general de FEDA, Albert Moles.

Prop de 800 clients demanen ajornar o fraccionar el pagament de la factura de FEDA


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Agències

La pandèmia de coronavirus ha portat dificultats econòmiques a moltes llars i empreses del país. Des de FEDA ho han pogut comprovar de primera mà i fins a final d’any han ajornat o fraccionat el pagament de la factura a 785 clients que tenien dificultats per abonar-la. Així ho han explicat tant el director general de la parapública, Albert Moles, com el responsable de gestió de persones, Sergio Millán, en un esmorzar telemàtic amb la premsa. Tots dos han volgut remarcar que en aquests moments de dificultats la companyia ha fet “un esforç” per acompanyar les empreses i particulars i ha garantit que no es tallava el subministrament a cap ciutadà. “Com a empresa pública FEDA ha tingut molt clar el seu rol en la societat”, ha afirmat Millán, que ha afegit que “no es volia que l’accés a l’electricitat es convertís en una preocupació més per a qui ja tenia dificultats”.

En aquest sentit, les bonificacions del 100% de la factura per a les empreses que han hagut de tancar a causa de la crisi sanitària han afectat fins ara a 3.540 clients i s’hi han destinat 2,4 milions.  Unes xifres que encara es podrien incrementar perquè des de l’octubre s’apliquen nous descomptes als negocis afectats perla crisi.

Moles també ha remarcat, tal com ja s’havia anunciat, que de cara al 2021 no s’incrementaran les tarifes.

Un altre dels efectes de la pandèmia ha estat una davallada del consum. Globalment, s’ha gastat un 10% menys d’electricitat que el 2019 i els sectors que més s’han vist afectats ha estat l’hostaleria, la restauració i les pistes d’esquí, amb caigudes d’entre el 15 i el 30% del consum. En canvi, el consum domèstic ha augmentat en 6,15%.

Moles ha explicat, però, que aquest menor consum ha anat acompanyat d’una major producció, per la qual cosa “s’ha pogut abastir quasi un 30% de la demanda amb producte local”. Igualment, ha exposat que els efectes de la pandèmia “no serà cap daltabaix” important en els comptes de la companyia i que es podrà tancar l’any “no molt lluny de les dades previstes”. “L’impacte no serà molt gran i no es posarà en dubte ni les inversions ni els projectes”, ha assegurat.
 
Inversions
De cara al 2021 s’ha detallat que s’ha previst un pressupost de 37 milions d’euros per a inversions. D’aquests, un milió anirà per a completar els projectes lligats a les energies renovables com són  la planta fotovoltaica de Grau Roig i el parc eòlic que s’ha previst al Pic de Maià; uns 15 milions es destinaran a completar la subestació de la Massana i la línia d’alta tensió de Grau Roig, i la resta de la partida servirà per completar la xarxa de calor de la capital, així com a altres projectes a Escaldes-Engordany, el Pas de la Casa i Soldeu, a més de projectes de digitalització de la companyia.

Pel que fa a la planta fotovoltaica, ja s’ha encarregat el projecte i es preveu que a finals del 2021 o principis de 2022 estigui enllestida. En canvi, el parc eòlic té una execució més llarga. Fa unes setmanes es va instal·lar un màstil per mesurar el vent, uns estudis que s’allargaran aproximadament durant un any i mig. Després, es calcula que es necessitaran uns dos anys per a construir el parc, de manera que el projecte seria realitat en un termini d’entre 3 i 4 anys.

Moles ha explicat que gràcies als projectes lligats a les energies renovables, en poc més de 3 anys, es podrà incrementar a producció nacional en un 40%, acostant-se a l'objectiu fixa't a la LITECC.

Andorra
FEDA
fraccionament
ajornament
factura
clients
Moles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte