Diari digital d'Andorra Bondia
Cabirol atropellat dimecres passat.
Cabirol atropellat dimecres passat.

Prop de la meitat dels 46 animals atropellats al país són cabirols


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Cos de Banders

Un cabirol va ser atropellat dimecres passat a la carretera de Canòlich i el cos de banders el va traslladar ja mort al Centre de recuperació de la fauna. El protocol que se segueix en aquests casos és que tant si aquests animals es recuperen vius com morts, són portats sempre a aquest centre. Si el cabirol encara està viu, es fa tot el possible per intentar que es recuperi i després tornar-lo a deixar lliure; i, si està mort, els veterinaris li fan la necròpsia per determinar les causes de la mort. Segons el cap d’àrea de Medi Aquàtic, Infraestructures i Fauna, Josep Maria Naudi, quan els cabirols són atropellats “pocs ingressen vius al centre”.

Des del passat mes de gener, dels 46 animals atropellats, 22 van ser cabirols, fet que representa el 48% dels animals morts a la carretera. Tenint en compte les estadístiques dels darrers dos anys hi ha hagut una davallada de cabirols atropellats. Així, l’any 2017 el cos de banders i el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat van recollir 188 animals salvatges, dels quals 99 van ser recollits morts (43,4%). L’atropellament va ser la causa de mort de 48 animals, xifra que representa un 25,5% del total d’animals recollits, i suposa la causa de mort d’aproximadament el 45% dels animals recollits morts.

D’aquests, el 52% van ser cabirols i el 20% guineus. El 2016 van ser 32 els cabirols atropellats, un 60% del total d’animals recuperats. 

Segons Naudi, en l’actualitat el 25% del total d’animals ingressats vius i morts al Centre de recuperació de la fauna són cabirols. 

Les necròpsies efectuades als cadàvers de fauna salvatge recollits anualment pel departament d’Agricultura i Patrimoni Natural, pels comuns, o per alguns particulars posen de manifest que la causa de mortalitat principal dels mamífers són els traumatismes provocats per atropellaments a les carreteres, si s’exceptua la caça. En són especialment sensibles els cabirols i els petits carnívors, com les guineus i les fagines.

meitat
animals
atropellats
país
cabirols
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic