El Departament de Protecció Civil tindrà un Cos de Voluntaris abans no acabi el 2024. De fet, durant el primer semestre es preveu que es desenvolupi i s’aprovi el seu reglament i després caldrà veure quantes persones s’interessen per formar-ne part. Així ho ha explicat el director del departament, Cristian Pons, en una roda de premsa per fer balanç de les actuacions realitzades durant el 2023 i anunciar els projectes per a l’any vinent.
Pons ha explicat que d’interès pel Cos de Voluntaris de Protecció Civil n’hi ha, i que de tan en tan reben consultes i demandes per formar-ne part. Així mateix, ha exposat que ja s’ha començat a treballar en aquest reglament, i per això s'ha atrevit a assegurar que es disposarà d’aquest cos de voluntaris durant l’any vinent.
El reglament que ha de crear-lo forma part del desplegament de la Llei qualificada de protecció civil, de la qual en pengen d’altres que també s’hauran d’aprovar durant el primer semestre del 2024, com són els d’organització d’activitats i esdeveniments o el de distincions i honors dels membres de protecció civil i col·laboradors, així com els diferents plans de protecció civil i el seu registre.
Centre d’emergències
L’altre gran projecte per l’any vinent és l’estudi per avaluar la gestió d’emergències i poder determinar quin model de Centre Nacional d’Emergències s’adequa més al país. Serà un cop aprovat el pressupost de l’Estat per al 2024 que es treurà a concurs els treballs per a l’anàlisis prèvia, definició del model de gestió i explotació així com la definició funcional i tècnica del futur centre nacional d’emergències. Els objectius d’aquest estudi són avaluar el sector de les emergències del país, identificacar i analitzar les necessitats i requeriments d’un centre nacional d’emergències, la definició del model d’explotació òptim dels serveis del telèfon 112 i la definició tècnica, disseny i funcionalitat dels serveis.
El plec de bases preveu una durada d’entre sis i set mesos per realitzar aquest estudi, de tal manera que els resultats no es coneixeran fins a l’octubre o al novembre, segons el calendari exposat per Pons, i serà aleshores que es decidirà si s’integren tots els telèfons d’emergències (110 Policia, 116 SUM i 118 Bombers, juntament amb el 112 que ara gestiona Bombers) en un centre únic de gestió d’emergències on hi hagi membres dels diferents cossos intervinents o si els centres de control es mantenen separats com funciona avui en dia.
55 dispositius preventius
Des de Protecció Civil s’han coordinat 55 dispositius preventius de seguretat, entre els quals el de la Copa del món UCI de BTT 2023 a les instal·lacions de Pal-Arinsal, que va reunir més de 60.000 persones de públic. Mentre que els efectius del departament s’han activat en un total de 18 ocasions, la major part d’elles vinculades a riscos naturals o avisos meteorològics.
Fent balanç del 2023, Pons ha fet especial menció a la finalització del desplegament del projecte d’albergs provisionals, iniciat el 2020, i disposant ja d’un total de cinc albergs distribuïts estratègicament en tot el territori. També, ha abordat la tasca de seguiment i actualització de protocols específics, com és el cas del protocol de nevades.
En temàtica de formació, Pons ha posat en relleu que s’ha continuat amb el projecte de formació a les escoles iniciat el 2016, pel qual enguany s’han format 2.549 alumnes d’entre 10 i 16 anys, que han participat als tallers de primers auxilis, nivologia, plans d’emergència o riscos naturals, entre altres.
Al llarg del 2023, des de Protecció Civil també s’han desenvolupat diverses campanyes de sensibilització, apostant per la seguretat a la muntanya durant l’hivern i, a l’estiu, en la prevenció d’incendis forestals.