El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, en col·laboració amb Andorra Telecom, engegarà la setmana vinent una prova pilot per mesurar la contaminació acústica al país. De moment, s’han instal·lat dos sensors que transmetran cada 15 minuts informació sobre la intensitat del soroll. Un està situat a Andorra la Vella i funciona amb energia elèctrica; l’altre està a Escaldes-Engordany i utilitza un panell solar. Així es podrà comprovar a quines ubicacions futures serà més convenient utilitzar una o altra tecnologia. Les dades que generen els sensors permeten generar automàticament informes o la creació d’alarmes. 
Aquesta prova durarà tres mesos i si resulta positiva i d’utilitat, la xarxa de sensors s’ampliarà fins a 30 i cobrirà tot el territori. Per fer-ho s’usarà la xarxa de dispositius connectats o el que s’anomena Internet de les Coses (IoT en les seves sigles angleses). Així ho van explicar el director de l’oficina digital d’Andorra Telecom, Cèsar Marquina, i el director del departament de Medi ambient, Marc Rossell. 
Rossell va assenyalar que l’objectiu principal d’aquesta xarxa és “millorar la qualitat de vida dels ciutadans”. De tota manera, va dir que “la qualitat acústica a Andorra és bona”. Els nivells mesurats fins ara en el 90% de les estacions són bons o excel·lents, per tant “no hem de patir en aquest àmbit”, va assegurar. Però fins ara les mesures es feien a través d’un únic captador, de manera puntual i a  llocs específics, perquè estaven pròxims a ubicacions sensibles, com ara l’hospital o a una escola, o bé perquè es volia estudiar una zona en concret. També va reconèixer que la majoria de queixes que arriben al seu departament tenen a veure amb problemes de sorolls per un canvi d’un ascensor o d’un equipament en un habitatge que no està prou aïllat, queixes de veïnatge. També va remarcar que aquesta acció s’emmarca en l’estratègia de medi atmosfèric 2017-2030 per complementar la xarxa de vigilància acústica actual amb captadors automàtics per realitzar mapes de sensibilitat acústica i poder definir programes d’actuació, de prevenció, d’informació i de conscienciació sobre els nivells acústics màxims del territori.
Pel que fa als dispositius connectats, Marquina va dir que canviaran els models de gestió de les ciutats i els territoris perquè els sensors que s’utilitzen tenen un gran nivell d’autonomia, envien dades en temps real i “aquesta informació serveix de base a les administracions per a la presa de decisions o monitoratge”. A més, la nova tecnologia comporta l’abaratiment dels costos que fa que estigui “cada vegada a l’abast de més administracions i empreses”.