La majoria dels menors d’edat sancionats per consum o tinença de begudes alcohòliques durant l’any passat es van acollir al programa alternatiu de rehabilitació per a menors d’edat. En canvi, només un de cada tres menors multats per consum o tinença d’estupefaents van escollir com a alternativa aquest programa que justament es va posar en marxa efectiva fa poc més d’un any. Així es desprèn  de les dades facilitades per la policia i les recollides a la memòria del programa després del primer any de funcionament. I és que dels 15 menors d’edat multats pel cos d’ordre el 2022 per consum d’alcohol, 11 van optar pel programa alternatiu (73,35); mentre que dels 27 sancionats per consum de drogues, el van triar només 7 (25,9%).  En total, doncs, dels 42 menors d’edats sancionats per consum i tinença d’alcohol i drogues, 18 es van acollir al programa alternatiu, el que suposa un 42,8% del total. 

El grau de compliment i satisfacció del programa alternatiu és molt elevat, per sorpresa dels responsables del mateix. Ho explica la cap de l’àrea de Justícia Juvenil i Mesures Penals Alternatives, Jacqueline Caubet: “No esperàvem un èxit tan elevat, pensàvem que hi hauria més incompliments”. I és que només un dels participants va incomplir el compromís d’assistir a les sessions programades que poden arribar a ser d’un màxim de 10. En la resta de casos no es van produir incidències, declara Caubet, que aclareix que tot i que el programa no és una mesura penal, sinó administrativa, per l’experiència que es té des de la seva àrea i amb menors, es va determinar que se’n fessin càrrec.

Segons la cap d’àrea de Justícia Juvenil, tant els menors com els dos psicòlegs encarregats de conduir les sessions han manifestat que “els han agradat les sessions i s’hi han trobat a gust”. En aquest sentit, posa en relleu que fins i tot en les sessions s’han pogut tractar d’altres problemàtiques que també influenciaven els joves a l’hora de consumir, no només l’associada al consum  d’alcohol o drogues.  

Precisament pel que fa als professionals que porten a terme el programa, Caubet subratlla que es van triar dos psicòlegs que tenien l’especialitat en drogodependències, tot i que “ens ha costat força trobar psicòlegs amb aquesta especialitat”. I afegeix que van contactar amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs (Copsia) i “únicament en vam trobar dos”. 

Els psicòlegs especialitzats en drogodependències fan una tasca informativa que els nois diuen que els va molt bé perquè hi ha moltes coses que desconeixen dels riscos de consum d’alcohol i drogues. També tracten qualsevol tema que el menor considera que l’angoixa o qualsevol problema que vulgui resoldre a nivell familiar. En relació amb això, Caubet remarca que la intervenció amb la família del menor és fonamental perquè si es deixa al marge “no aconseguim res, s’ha de treballar en conjunt”. Per aquest motiu, sempre hi ha dues entrevistes que es fan conjuntament amb la família i el menor. A més, hi poden haver més entrevistes amb la família o si el psicòleg ho determina hi pot haver entrevistes només amb els pares. “És un programa global, es tracta sobretot el consum però també d’altres problemàtiques associades que pugui tenir el menor que l’aboquin a consumir”, defensa.

En la majoria dels casos de consum d’alcohol o drogues a la via pública registrats el 2022 van ser consums puntuals però també es van detectar un parell de casos més greus que es van catalogar d’addiccions i per aquest motiu es va veure la necessitat de derivar-los cap a d’altres serveis especialitzats perquè els menors fessin un tractament; en concret a la Unitat de Conductes Addictives (UCA). 

8 menors de gener a març
Quant a possibles reincidències, Caubet assenyala que no els arribarien perquè si n’hi hagués ja no es podrien tornar a acollir al programa, ja que segons la llei de seguretat es considera reincidència quan han passat menys de sis mesos entre una infracció i l’altra. En tot cas, remarca que tots els menors que s’han acollit al programa enguany “són tots casos nous”. 
Concretament, de gener a març han estat vuit els menors d’edat que han triat el programa alternatiu, i en tots els casos per constatació de consum d’alcohol a la via pública. És en èpoques de l’any amb esdeveniments com ara el Carnaval o  les festes majors, o bé a l’estiu quan es detecten més casos. En qualsevol cas, va en funció dels casos que la policia detecti, incideix. 
Com s’ha dit, el programa ofereix un màxim de 10 sessions. Caubet remarca que no  se’n poden posar més perquè és una alternativa que substitueix una multa i si se’n fessin més la mesura seria desproporcionada en relació amb la infracció comesa. 

Finalment, exposa que ara per ara, no s’han plantejat introduir millores en el programa tenint en compte el grau tan alt de compliment registrat.