Diari digital d'Andorra Bondia
Habitatges al Tarter, a Canillo, una parròquia amb el 41% d’HUT del país.
Habitatges al Tarter, a Canillo, una parròquia amb el 41% d’HUT del país.

Pujada de preus dels apartaments pels requisits de la nova normativa


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Una de les conseqüències de la nova normativa sobre els allotjaments turístics serà l’increment de preus dels apartaments. El fet és que l’adequació de les instal·lacions als requisits que estableix la llei ha suposat una despesa important, que els propietaris volen recuperar. A les inversions s’hi afegeix la reducció de la capacitat que s’ha hagut d’aplicar als habitatges. “Si abans l’apartament podia acollir sis persones i ara cinc, la persona que deixes de tenir l’has de cobrar d’alguna manera”, observa la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Valérie Lackner. 
L’increment dels preus serà “una mica complicat” a l’inici, remarca Lackner, sobretot en relació als turoperadors. De cara a aquesta temporada d’hivern, tenint en compte que ja s’havien tancat les tarifes amb els operadors turístics el febrer o març passat, no s’ha pogut aplicar cap canvi però des del sector ja s’està avisant que l’hivern que ve hi haurà una modificació a l’alça. Lackner desconeix de quant pot ser aquest increment i afirma que “no podem apujar els preus de cop, sinó que ho haurem de fer a poc a poc”. Amb els clients particulars, en canvi, sí que es podrà incrementar preus aquesta temporada. Caldrà comprovar si aquesta variació de les tarifes pot afectar la competitivitat del destí.
Per poder tenir la resolució favorable a la sol·licitud del número de registre d’Habitatge d’Ús Turístic (HUT), les instal·lacions havien de complir amb diferents requisits recollits en la nova normativa. Una inversió freqüent ha estat l’adaptació de les mides dels llits i matalassos i dels sofà-llits. Entre les altres reformes més comunes hi ha l’adaptació de la distribució de l’habitatge al que indica el certificat d’habitabilitat (s’han hagut d’enderrocar parets de dormitoris que sovint no tenien finestra), en alguns àtics s’han fet obertures a la teulada per poder tenir al dormitori una obertura exterior, reformes al bany, i habilitar habitatges adaptats. La inversió mitjana per apartament és de 1.000 euros i això inclou el canvi de matalassos, lliteres i modificacions de certificat d’habitabilitat. En cas que s’hagi d’habilitar una finestra a la teulada, la despesa puja a 1.500 euros; i canviar la mida de la banyera o la dutxa 1.500 o 2.000 euros. Aquests darrers són casos més puntuals, va dir la presidenta de l’AEAT.
Lackner destaca que tots aquests canvis són “un mal però també un bé” al mateix temps que va posar en relleu que les modificacions ofereixen “més confort” als clients, que “és la línia que vol el Govern d’avançar cap a més qualitat”. 

Reducció de llits
La reducció de la capacitat dels apartaments suposarà una disminució dels llits que ara hi ha al mercat. En alguns casos es pot perdre entre un 20% i un 25% de llits, una xifra que des de l’AEAT es considera molt elevada. Així, hi ha empreses que poden deixar de tenir més de 170 llits. A això cal afegir-hi el 10% dels apartaments que no han dipositat la sol·licitud d’HUT perquè tenen problemes administratius. Lackner explica que les instal·lacions d’aquests estan en bon estat però els propietaris són estrangers i hi ha problemes amb herències que no estan registrades. “Hi ha una neteja també administrativa”, va dir la presidenta de l’entitat.
L’adequació a la nova normativa ha fet que molts empresaris del sector no hagin treballat aquest estiu. Lackner explica que l’activitat es va “limitar moltíssim” ja que “amb les inspeccions només podíem explotar els que ja eren HUT”. Indica que fa quatre mesos que s’estan fent inspeccions perquè hi ha molts apartaments i molts criteris per complir. El primer control és difícil de superar i això suposa que s’hagi de dur a terme una segona inspecció i tot plegat provoca que el procés s’allargui en el temps. La previsió és que aquesta situació pugui estar resolta cap a finals d’octubre, va destacar.

Pujada
preus
apartaments
requisits
nova
normativa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic