Més de 250 joves creuen el Pirineu en favor de la inclusió, tot estrenant un tram que uneix la Seu d’Urgell i Puigcerdà. Aquests dies passen per terres alturgellenques. La Travessa Transpirinenca Social Solidària acabarà el 14 de juliol al Cap de Creus
Més de 250 joves en situació de vulnerabilitat participen enguany en la Travessa Transpirinenca Social Solidària, una iniciativa educadora que va néixer el 2013 i que es fa en favor de la inclusió, la convivència i el compromís ambiental. Aquesta setmana han arribat a la Seu d’Urgell on, per primer cop, estan recorrent un tram que va fins a Puigcerdà.
El grup va sortir el 12 de juny des del cap d’Higuer, al País Basc, i té previst arribar al Cap de Creus el pròxim 14 de juliol. Els joves van acompanyats per educadors i voluntaris i l’objectiu de l’activitat és convertir els seus conflictes personals en oportunitats d’aprenentatge i creixement.
La travessa s’estructura en nou trams i compta amb la col·laboració d’una trentena d’entitats.
L’objectiu de la travessa és que els participants gaudeixin d’una experiència d’immersió educativa basada en els valors del respecte, la cooperació, l’esforç i la sostenibilitat. A més de les etapes de muntanya, l’itinerari inclou diverses trobades comunitàries, fòrums socials i activitats culturals.
Hamza Youssofi, educador de l’entitat Hi Som, valora positivament l’activitat i assegura que “és com estar en una aula educativa a l’aire lliure, on les coses normalment són molt més senzilles perquè no cal posar massa normes perquè les coses flueixin”. A més, afegeix que, en aquest àmbit, de qüestions que no poden treballar en el dia a dia s’obtenen “resultats que tenen impacte al llarg de l’any”.
Per la seva banda, la directora de l’Associació Transpirinenca Social Solidària, Irene Zendrera, ha explicat que els joves són de procedència diversa, entre els quals persones que han migrat des dels seus països o que han estat tutelats i “busquen trobar el seu lloc”. Per aquest motiu, l’activitat pretén servir com a forma de contacte amb altres joves “per afavorir els vincles per la seva integració”.
La cura de l’entorn natural és un eix transversal tant en aquesta edició de la travessia com en les passades, hi afegeixen. Gràcies al suport d’entitats com Kilian Jornet Foundation i Gorosti, es desenvoluparan accions de sensibilització mediambiental en diferents etapes, fomentant així la responsabilitat ecològica i el vincle amb el territori recorregut.
“M’emporto la motxilla de la vida plena de moments inoblidables, noves amistats, amor i il·lusió. He millorat la meva comunicació, he après a expressar-me millor i em sento més forta per a afrontar el futur”, recull una de les joves participants, a través de la Cruz Roja Navarra.
“He guanyat confiança en mi mateixa. La companyonia i les relacions que he construït m’han ajudat a créixer, a obrir-me i a comunicar-me amb més seguretat i claredat”, rebla una altra.