Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Blasco, que regenta un obrador de cervesa artesana a Arsèguel
Jordi Blasco, que regenta un obrador de cervesa artesana a Arsèguel

Quan la cervesa esdevé música


Escrit per: 
A. Doral / Foto: BonDia

Mig alemany, mig català: si el pare d’en Jordi Blasco era una figura molt reconeguda al Pirineu després de passar la vida recopilant folklore i tradicions, la mare era una dona bavaresa que va transmetre com la cervesa impregna la cultura del seu país. Quins passos havia de seguir en Jordi? No els del pare, no tindria sentit: “Ell va agafar una època irrepetible, va fer el recull d’una cultura que és morta i ho va fer tan bé que no tindria cap sentit que jo pensés a continuar.” De música en fa, però als barrils, on maduren els caldos, a l’obrador que va posar en marxa fa a penes un any. A Arsèguel, per descomptat.

La idea de dedicar-se a elaborar cervesa havia estat sempre “un run run” al seu cap, diu l’ara mestre cerveser i malter. A mitjans dels anys noranta, quan la seva germana acabava els estudis a Munic, va entrar per primer cop en contacte amb la producció de la beguda rossa. El run run es va fer més sonor. Tant que el 2009, després de passar professionalment parlant pel sector del turisme –“és el que havia estudiat, però no m’entusiasmava massa, la veritat”– va decidir impulsar el que era la seva diguem-ne vocació. Així que va posar rumb al país matern, a Munich, bressol de la cultura alemanya de la cervesa.  Elaborar-la “no és tan fàcil com sembla i alguns es pensen”.

En tot cas, el jove Blasco va seguir tots els passos per assolir una formació completa com a mestre cerveser i malter, la formació habitual al país, on “des del minut u” l’aprenent s’integra ja en l’àmbit laboral, alternant pràctica amb ensenyament teòric. “Estem parlant d’una tradició molt antiga: la fàbrica més antiga que es coneix té més de mil anys”, recorda.     

Mestre cerveser i mestre malter, que en aquell país són dos oficis diferents. Oficis molt ben considerats, i per tant molt ben pagats, en aquell país. Però quedar-s’hi no era una opció: tenia claríssim que havia d’instal·lar-se al Pirineu.

Fa a penes un any (i després d’un altre d’obres), abans que es desfermés el desastre de la pandèmia, va posar en marxa l’obrador, a Arsèguel. “Tenia la idea d’elaborar una cervesa bavaresa, dels estils més clàssics, els que es podrien beure en qualsevol local de Munic”, de la més lleugera a les més contundents. Amb èxit: Gall Negre va obtenir el segon premi a la Barcelona Beer Challenge, just per darrere de tota la potència industrial d’una San Miguel. Una empenta per seguir endavant: no són aquestes contrades de tradició cervesera, just ara es comença a despertar el gust. Un consell per degustar-ne? “La cervesa és com la música: tria la que més t’agradi”.

Cervesa
música
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic