La bona evolució de la pandèmia ha portat el Govern a aixecar pràcticament la totalitat de restriccions que hi havia vigents fins ara. Així ho ha anunciat aquesta tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha detallat que a partir de demà, amb l’entrada el vigor del nou decret de mesures excepcionals aprovat, ja no serà obligatori portar la mascareta en espais exteriors, s’eliminen les restriccions d’aforament als establiments així com les del nombre de persones que es poden reunir, però en canvi es manté l’ús del passaport Covid i l’oci nocturn continuarà tancat, com a mínim una setmana més.

I és que seguint la tendència que es va començar a veure la setmana passada, el nombre de contagis continuen a la baixa. Des de divendres s’han notificat 402 positius nous (226 divendres, 109 dissabte i 91 diumenge), i s’han donat 1.609 altes, fet que ha permès reduir de forma molt significativa el nombre de casos actius. Concretament han disminuït de 1.207 i se situen en 3.716, fet que Benazet ha qualificat de “molt bona notícia”. A l’hospital hi ha només 9 pacients ingressats, dos menys que divendres, dels quals 6 es troben a planta (tots contagiats de la variant Òmicron) i 3 a l’UCI (els tres ventilats i afectats per la variant Delta). 

Per últim, a les escoles hi ha 192 aules afectades, 62 en vigilància activa (5 totalment tancades i 57 parcialment) i 130 en vigilància passiva. En els cribratges escolars realitzats entre 1.067 persones, s’han detectat només 33 positius.

“Veiem una caiguda progressiva de casos que es va iniciar amb una estabilització de la taxa de reproducció per sota d’1 el dia 16 de gener, una mica abans del que prevèiem, i això són molt bones notícies”, ha destacat. Així, “en consonància amb la bona evolució de la pandèmia” s’ha decidit fer un pas important per tornar pràcticament a la normalitat d’abans de la pandèmia.

D’aquesta manera, en la sessió de consell de ministres celebrada avui s'ha aprovat eliminar l’ús de les mascaretes en espais exteriors. A l’interior es manté com a obligatòria i caldrà utilitzar-ne de tipus FFP2 en els llocs amb més aglomeració, com ara per assistir de públic a les activitats culturals i esportives a partir de 300 persones en interiors, o per accedir a l’hospital, centres sanitaris i sociosanitaris així com a les cases pairals.

També es permet recuperar l’aforament al 100% als gimnasos, a totes les competicions esportives i actes culturals, als balnearis, establiments comercials, bars i restaurants, sales de jocs recreatius, parcs infantils, transport públic i al servei de Tràmits del Govern (on seguirà sent necessària la cita prèvia).

D’altra banda, també s’elimina el límit de grups de 6 persones en interiors i de 10 a l’exterior que hi havia vigent als bars i restaurants, així com per a les trobades amb familiars i amics. En el cas de la restauració, a més, es podrà recuperar l’horari d’obertura habitual i es permet el consum a peu dret.

Les benzineres podran tornar a vendre alcohol en horari nocturn, però en canvi l’oci nocturn continuarà tancat. Amb tot, el ministre ha assegurat que “si l’evolució de la pandèmia és bona, en el decret que aprovarem la setmana que ve es preveurà l’obertura i serà amb molt poques restriccions”.

Finalment, a les escoles i llars d’infants, no caldrà mascareta en activitats exteriors, inclòs el pati, tant per als alumnes com per al personal docent.

Ara bé, el Govern considera que s’ha de mantenir encara l’ús del certificat Covid, amb l’excepció d’algunes activitats a l’aire lliure com ara les fires. “El certificat serà necessari mentre duri aquesta onada. Quan no hi hagi transmissió del virus, ni nosaltres ni ningú demanarà el certificat”, ha exposat, i ha augurat que si la bona evolució de la pandèmia no s’estronca, el passaport “difícilment podrà arribar a l’estiu”. Un futur similar li ha augurat a la mascareta en espais interiors, advertint, però, “que a l’interior també és molt important ventilar”. Benazet ha deixat clar “que no podem preveure el futur”, tot i que ara “tothom està molt il·lusionat perquè sembla que la malaltia evoluciona cap a ser endèmica, però no és l’única possibilitat”. Malgrat tot ha insistit que la situació actual és bona i que no té res a veure amb la de fa un mes. “Hem de mirar la pandèmia des d’un altre prisma i podem obrir moltes de les restriccions que teníem”, ha afirmat.

No vacunats o immunodeprimits són els que ingressen
Persones no vacunades o vacunats però que es troben en situació d’immunosupressió, perquè han passat, per exemple, per un trasplantament. Aquest és el perfil de les persones que continuen ingressant a l’hospital tot i contagiar-se amb la variant Òmicron, molt menys agressiva que la Delta. El ministre de Salut ha apuntat que també hi ha hagut algun cas de persones d’edat avançada, perquè es troben “en una situació fràgil”, però en aquest cas ha destacat que el fet d’haver rebut la tercera dosi de la vacuna “ha permès que evolucionessin molt bé i no hem tingut cap pèrdua”.

D’altra banda, en l’anàlisi de les aigües residuals s’ha detectat presència de la nova variant d’Òmicron per sota d’un 10%. Benazet no s'ha mostrat preocupat, ja que no és una variant més agressiva.