Les cases pairals de quatre parròquies han reobert aquest dimarts les  portes amb el compliment de les mesures estipulades al decret d’autorització de reobertura “al peu de la lletra”, com ha assenyalat la cap de departament de la Gent Gran d’Escaldes-Engordany, Maria Lupiáñez. Precisament, en el cas d’aquesta parròquia s’aniran obrint de manera gradual alguns dels serveis, com ara el del menjador, que fins al dilluns vinent no estarà en marxa, tot i que ja ofereixen des de fa un temps el servei per emportar-se que prepara àpats per a una trentena d’usuaris. També funcionen des de fa mesos l’activitat física, amb 120 usuaris, la petanca, amb 25, i el taller de memòria. La novetat és que des d’aquest dimarts tenen obert el servei de bar interior i la terrasseta exterior. De moment, aquesta setmana l’horari serà de les vuit fins a dos quarts de set o les set de la tarda, però a partir de dilluns vinent s’ampliarà fins a les vuit del vespre. Sempre “en funció de la demanda, ha destacat Lupiáñez. També ha referit el compliment estricte del decret pel que fa als requisits que han de tenir els usuaris, com ara haver rebut almenys la primera dosi de la vacuna les darreres tres setmanes, haver passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos o disposar d’una prova de serologia amb resultat positiu els darrers tres mesos. A Escaldes, aquest dimarts alguns s'han oblidat el certificat de vacunació, però aquest dimecres ja el portaran, ha dit Lupiáñez. Pel que fa als treballadors, cada dia hauran de passar un cribratge.

Pel que fa a la Casa Pairal d’Ordino, ha obert aquest dimarts les seves portes des del matí, després d’un any de tancament en l’horari habitual de 9 a 13 hores i de 16 a 20 hores de dilluns a divendres. Es limita l’aforament a 20 persones, ja que estarà permesa l’ocupació de quatre persones per taula. Des del Comú, s'ha informat que durant el tancament s’ha aprofitat per fer unes millores com ara cobrir les claraboies perquè no entri el sol directament i canviar la televisió per una Smart TV. També s'ha recordat que ja des de l’1 de març la gent gran va poder recuperar els tallers de memòria i les classes d’activitat física.

La Casa Pairal de la Massana també ha obert aquest dimarts, de moment, de dilluns a divendres, de 15 a 19 hores amb un aforament màxim de 16 persones a l’interior i 6 més a la terrassa. Per poder-hi accedir caldrà l’ús de mascareta i s’haurà de mantenir sempre la distància de seguretat. Només hi podrà haver quatre persones per taula i els jocs es desinfectaran abans i després de cada ús. Per utilitzar el servei de bar caldrà estar sol a la taula o bé amb persones de la mateixa unitat de convivència. “Entenem que els padrins necessiten un espai per reunir-se, xerrar i entretenir-se. Però no podem abaixar la guàrdia i caldrà extremar les mesures per evitar el contagi”, assegura la consellera de l’Àrea Social, Francesca Guerrero. També en aquesta parròquia fa un mes que es van reprendre activitats com ara la sofrologia, zumba o el taller de memòria, amb unes mesures de prevenció del contagi molt estrictes.

La Llar de Lòria també ha obert el servei de cafeteria en horari de tarda i serà dilluns que ve quan reprendran les activitats de memòria i català. El servei de menjador no es tornarà a posar en marxa fins al maig “esperant que tothom hagi acabat de vacunar-se”, ha dit la cap de servei de la Llar, Núria Blanco.

En el cas d’Andorra la Vella,  obrirà la setmana vinent i Encamp, el 26 de març. Canillo no ho farà ara per ara “per precaució i prudència” ja que encara hi ha gent gran que no s’ha vacunat o que li falta la segona dosi. A més, “la fase actual de la pandèmia, que torna a estar en creixement, s’afegeix als motius pels quals encara no reobrirem”, afirmen.

“No és una cursa”
Des de la Federació d’Associacions de la Gent Gran celebren la reobertura, tot i que demanen un compliment estricte de les mesures. Així ho ha declarat el seu president, Fèlix Zapatero, que ha reconegut que van reclamar la reobertura fa un temps però ara no es tracta “de fer una cursa” per veure qui obre primer, sinó de tenir clar com s’ha de portar a la pràctica el que diu el decret aprovat per Salut. En aquest sentit ha remarcat que hi ha “alguns detalls que s’han d’especificar” o “alguns dubtes per aclarir, com ara la durada del registre”.