Un projecte de tres joves que han ajudat companys de l'escola i un altre per recollir aliments i complements per a animals abandonats. Aquestes són les iniciatives que han estat premiades en el marc del setè Premi de civisme per a la joventut, que lliura l'Associació de Condecorats de la Legió d'Honor i de l'Ordre Nacional del Mèrit francès.

Lucia Atalaya, Bonaventura Pedescoll i David Rocha, de l'escola andorrana de batxillerat, han ajudat dos companys en el seu dia a dia tan escolar com fora del centre educatiu. Així, Atalaya ha donat suport a una companya que arran d'una operació ha quedat amb mobilitat reduïda. Tal com ha explicat la jove, l'ha ajudat a l'hora del pati, a la del dinar, amb temes de classe... i al final ha sorgit entre elles una amistat que valora molt positivament, des del punt de vista personal. Pedescoll i Rocha han donat suport a un company amb autisme que havia tingut problemes en altres centres. L'hi han donat ajuda per relacionar-se amb la resta de companys i per actuar en públis, aconseguint que tingui una "seguretat" que abans no tenia. "La gratitud ens la dona cada dia ell", ha destacat Pedesoll, remarcant que arran d'aquest suport ha sorgit entre ells una amistat.

I mentre aquests tres joves s'han endut el premi col·lectiu (amb el qual rebran entrades i tiquets per a Caldea, el cine i un sopar o dinar), en la categoria de premi individual, Biel Coll s'ha endut el guardó per una proposta que va impulsar per recollir aliments per als animals abandonats. La iniciativa li va sorgir arran d'una col·laboració amb Bomosa. La resposta dels companys el va sorprendre, ja que va arribar a recaptar més aliments i objectes dels que esperava, ha explicat. Gràcies a aquest premi el jove s'endú 600 euros.

La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha destacat que aquest sigui un premi que dona "reconeixement als valors cívics" i que trenqui amb la imatge que es té dels joves. "Aquests estigmes de què de vegades el jovent té una pèrdua de valors no són tan certs perquè tenim a l'altra banda de la moneda joves implicats i solidaris" que donen el seu temps per ajudar els altres, ha emfasitzat Vilarrubla. I aquest guardó, ha afegit, no només reconeix aquesta tasca sinó que també la fa visible en la societat.

Des de l'Associació de Condecorats de la Legió d'Honor i de l'Ordre Nacional del Mèrit francès, el seu president, Josep Marsal, ha destacat que havien rebut set candidatures i que esperen que en edicions següents es puguin rebre més propostes, a mesura que el premi vagi sent més conegut.

En el marc de l'acte i qüestionada pels mitjans de comunicació pels canvis en el ministeri, la ministra d'Educació ha destacat que n'hi haurà pocs i que, per tant, es veuran "poques cares noves" en les diferents direccions. De totes maneres, ha afegit que una vegada ha fet el canvi que era necessari per poder trobar el relleu en la direcció de l'Escola Andorrana que ella deixava, ara vol esperar que acabi el curs per fer una reflexió sobre d'altres modificacions que es puguin fer, tot i que ha incidit en què seran "poques". També ha refermat la voluntat de continuar en la línia de consolidar places ocupades per eventuals, convocant concursos.