Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups municipals estan d'acord en què l'entorn de la catedral és zona sensible.
Els grups municipals estan d'acord en què l'entorn de la catedral és zona sensible.

Què fer de solars buits i ruïnes?


Escrit per: 
A. Doral / Foto: A. D.

Hi ha acord en el fons de la qüestió: els solars buits al centre de la ciutat, els edificis en estat ruïnós o descurat, fan mal als ulls. Sobretot quan són en zones tan sensibles com el carrer Major i sobretot quan s’està aixecant un dossier on la catedral de Santa Maria podria ser designada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco (en virtut de la candidatura conjunta amb Andorra i França, la de la creació del coprincipat d’Andorra). El problema és què fer-ne, com actuar.

Això és el que va posar damunt de la taula la moció presentada per Compromís per la Seu en l’últim ple municipal, una proposta defensada per Joan Barrera que proposava la creació d’un registre municipal d’aquests espais i bastiments en mal estat. Per a la CUP, que li va donar suport, encara es quedava curta: Xènia Antona va precisar que el consistori hauria de tenir competències per sancionar. Però els grups de govern (JuntsxCat i ERC) van rebutjar la iniciativa. Les raons: amb la llei a la mà, podria acabar comportant una despesa inassumible per al consistori. Això d’una banda. De l’altra, podria originar “greuges comparatius” entre propietaris, segons la postura expressada pel tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Joan Gurrera.

A la Seu hi ha “espais degradats, porxos en mal estat, brutícia i si volem una catedral que sigui Patrimoni de la Humanitat hem de cuidar el centre històric amb carinyo”. Així va introduir Barrera la moció, apuntant a cicatrius com la deixada per l’enderroc “ja fa molts anys” de cal Gispert, al número 43 del Carrer Major. Així es manté, simplement tapada amb una lona. Un exemple fefaent d’aquests punts negres en un entorn sensible. “Cal revertir la situació” i per això, va apuntar, cal dotar l’ajuntament d’instruments que permetin, “en última instància expropiar aquells terrenys on els propietaris no facin res”.

Cal “anar més enllà, perquè no sols cal un mapatge dels solars buits i els edificis degradats”, va reblar Antona. Cal “que es pugui procedir a incoar expedients”, cosa que, va apuntar, permet la llei d’habitatge en cas d’edificis malmesos, que s’estiguin “caient”.

“Estem d’acord en el fons de la qüestió”, va admetre Gurrera. “No ens agrada veure aquests edificis, sobretot en entorns sensibles”. No obstant això, la postura a la moció va ser contrària. Per què? “Hem analitzat què diu la legislació i si tirem endavant un registre trobem que no és només un inventari”, va argumentar. Entre altres efectes, obligaria l’Ajuntament a iniciar expropiacions o vendes forçoses. Més encara, l’administració local es podria veure obligada a construir en els solars buits. “És una eina que podria ser efectiva, però comporta unes obligacions que ens hem de preguntar si som capaços d’assumir”, va concloure, a banda d’apuntar que “si obrim el meló, caldria aplicar-ho a tots els casos que ens trobem”, cosa que “pot crear greuges comparatius entre propietaris” per quins bastiments i solars incloure o no.

El ple sí que va aprovar per unanimitat la moció presentada pels grups que integren el govern municipal per adherir el consistori al Pacte Nacional per la Mobilitat Segura i Sostenible. També designar els membres de la comissió que delimitarà els límits territorials amb Estamariu i Valls de Valira.

fer
solars
buits
ruïnes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte