Ens havíem acostumat tant al fet que no plogués que quan ho fa, fugim i ens espantem com si, en comptes d’aigua, caigués radioactivitat. I així estem aixoplugats, sota una vela, cuiners, personal universitari i el cronista esperant que escampi. Perquè la pluja ja és una habitual de la Diada Universitària de la Universitat d’Andorra (UdA). Per sort quan els autocars que porten els 300 alumnes de primer de batxillerat dels tres sistemes educatius arriben a la plaça de la Germandat fins i tot surt, de manera tímida, el sol.

És una jornada de portes obertes destinada a fer conèixer als joves preuniversitaris les instal·lacions del centre públic andorrà i la seva oferta formativa i de serveis. Enguany s’ha arribat a la dinovena edició. A poc a poc els batxillers entren a l’edifici per conèixer les formacions reglades que s’hi ofereixen: principalment, els bàtxelors en Administració d’empreses, Ciències de l’educació, Infermeria i Informàtica. 

Totes quatre són formacions de primer cicle universitari d’una durada de tres anys. A més, l’UdA també ofereix una formació professional superior, quatre bàtxelors virtuals, quatre màsters i el programa de Doctorat.

Una noia, amb anorac, texans i la motxilla a l’esquena comenta amb una companya que a les formacions científiques sempre hi ha més homes que dones, a la qual cosa un noi replica que ha llegit en algun lloc que en països com Mèxic o l’Índia estudis com en els d’Informàtica són majoria les dones perquè poden teletreballar o fer-ho en un despatx i no haver d’anar pel carrer amb el risc de ser atacades. 

Llegenda urbana o no, la conversa acaba aquí perquè entren en una sala d’infermeria on hi ha uns maniquins estesos a terra.

La d’Infermeria és, juntament amb la d’Informàtica, la formació més antiga, ja que s’hi va començar a impartir el setembre del 1988 en una planta de l’edifici Davi, a Andorra la Vella. Al mateix temps, s’hi feia la primera classe del diploma professional avançat en Informàtica de gestió a l’Escola d’Informàtica de Sant Julià de Lòria. Aquelles primeres classes van ser l’inici de l’ensenyament superior a Andorra, i també de la Universitat d’Andorra, que naixeria formalment el 1997 de la integració de les dues escoles universitàries i la creació del Centre d’Estudis Virtuals i d’Extensió Universitària. El curs 2003-2004 es va inaugurar el campus de Sant Julià de Lòria, que va permetre reunir els tres centres en un mateix edifici, amb accés per la plaça de la Germandat i per l’avinguda Francesc Cairat.

La Diada Universitària coincideix amb el període de preinscripcions per a estudiar al centre, un tràmit que es pot formalitzar fàcilment a través del formulari de preinscripció en línia. També s’han organitzat catorze sessions informatives, tant en modalitat presencial com en modalitat virtual, per donar l’oportunitat a tothom de poder informar-se sobre el funcionament i les característiques de l’oferta d’estudis universitaris.

Tallers
Després de la presentació general de les formacions de la Universitat ha estat el torn del dinar seguit dels tallers, amb exposició del material de ciències, els misteris de les xifres empresarials, la programació, la robòtica i tecnologia, els videojocs i els primers auxilis. Tot això agrupat en quatre àrees: educació, empresa, informàtica i infermeria.

Per a molts, decidir què s’ha de fer un cop acabada l’educació obligatòria pot portar més d’un maldecap. Hi ha la tria de la formació, però també la del centre. A l’hora d’escollir els estudis universitaris cal tenir en compte els interessos, la formació, la vocació i les perspectives de desenvolupament professional. 

Què vols estudiar? Sembla una pregunta senzilla, però en realitat l’elecció d’una carrera és una de les decisions més importants a què han d’enfrontar-se els joves en deixar l’escola.

A l’hora de dinar és quan sorgeixen els primers comentaris entre els futurs universitaris. “M’han dit que els d’Informàtica i Infermeria, tots troben feina”, explica un noi mentre que altres descarten Ciències de l’educació “perquè ser mestre és molt complicat” i una noia s’inclina per una formació virtual. Un altre, més pràctic, assegura que cal esperar les notes i la  Prova Oficial de Batxillerat (POB) mentre que un grupet està formant el moviment per anar a estudiar a Barcelona, que “ens convé marxar i canviar d’aires”, i un profe els pregunta i “per què no aneu a França, que teniu més avantatges?”. “A Barcelona hi ha més ambient”, responen.