La Coordinadora per un Habitatge Digne afirma que són 15 les famílies que els han contactat perquè estan afectades pel que anomenen la trampa del fill. També constaten, però, que no totes han presentat la denúncia corresponent al ministeri d’Habitatge per diversos motius. En alguns casos, no ho han fet perquè tot i que el propietari s’ha manifestat en el sentit que vol recuperar l’habitatge per a ús propi no els ha fet arribar la notificació per escrit. En altres casos, el motiu ha estat la desinformació, el desconeixement dels drets dels inquilins però també les dificultats que comporta poder demostrar que es tracta d’una trampa. 

Segons han explicat al Bondia fonts de la Coordinadora, des del febrer han treballat intensament amb el grup d’afectats, el ministeri d’Habitatge, l’Institut Nacional de l’Habitatge i el Raonador del Ciutadà per exposar la situació d’aquestes famílies així com les modificacions que consideren que s’haurien de portar a terme a la Llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges, que estableix la darrera pròrroga forçosa dels contractes de lloguer, perquè el procediment sigui més garantista per a la part arrendatària. I és que les fonts consultades ahir insisteixen a qualificar la norma d’“interpretativa” i “ambigua”. 

Precisament sobre l’acollida d’aquestes “esmenes” per part del Govern i els grups, ahir la Coordinadora va fer públic un comunicat. En el cas de Marsol, tal com ja ha avançat el Bondia, s’explica que la ministra els va informar que s’està aplicant la legislació vigent i que s’han iniciat deu expedients per incompliments de la normativa. Així mateix, també els va insistir que s’estan treballant modificacions legislatives per millorar el règim sancionador, amb la previsió de poder aprovar aquestes noves mesures en un projecte de llei que es presentarà entre aquest mes i el juliol vinent, amb l’objectiu de poder assolir el màxim consens. Des de la Coordinadora, però, es considera que la resposta de Marsol “és més una declaració d’intencions que una acció concreta i efectiva”, ja que es remet a mecanismes ja existents i que creuen que s’ha “demostrat que són ineficaços” per evitar la “trampa del fill”. 

Pel que fa al posicionament dels grups, La Coordinadora indica que han trobat col·laboració per treballar plegats amb el PS i Concòrdia i no així amb Andorra Endavant i els partits de la majoria. En aquest sentit, es plantegen que el següent pas sigui poder reunir-se amb el PS i Concòrdia per parlar més en detall d’aquestes “esmenes”.