A la taula, entre d’altres, un referent en la promoció gastronòmica que a Instagram trobareu vestit de goril·la, un cuiner, avui mediàtic, amb experiència internacional, el propietari d’una marca d’oli d’oliva prèmium, i una pregunta: per què Rafa Zafra és avui una estrella de la cuina? Consens en la resposta per posar en valor que el xef sevillà ha agafat la proposta clàssica de marisqueria per catapultar-la a un altre nivell amb una perfecció única. En un únic servei, els plats del seu restaurant Estimar, a Barcelona, es van servir i degustar a l’Abarset en un dinar incomparable. El xef va fregar la perfecció cuinant productes de mar fora de casa, a 1.766 metres. A l’univers Zafra qui mana és el producte, que en casos com la gamba de roses, l’escamarla obert o l’ostra amb vinagre d’estragó es va presentar en el seu estat més pur. Però la tècnica, la cuina i la creativitat també sumen i es van mostrar en propostes com un increïble biquini de salmó fumat i caviar que trenca esquemes, la garota amb suquet de pescadors, la ratjada confitada a la mediterrània, o en l’arrebossat perfecte dels seus calamarsets fregits amb maionesa de la seva tinta. El menú estava format per 17 tastets on no van faltar les angules amb ou ferrat, la torradeta de mantega i caviar, i els pèsols amb espardenyes.
Rafa Zafra és un dels cuiners del moment. Després de passar per El Bulli, el 2016 va obrir l’Estimar de Barcelona sota el concepte apuntat per Ferran Adrià de “marisqueria d’autor”, a partir d’aquí la seva ascensió ha estat imparable i avui dirigeix un grup de restauració amb establiments a diferents localitzacions, com un segon Estimar a Madrid, l’Amar al Palace de Barcelona, Casa Jondal a Ibiza o el Per feina, un bar d’esmorzars i menús migdia amb plats tradicionals per 18 euros.
El dinar de l’SnowClub Gourmet va ser un viatge a l’Estimar, un autèntic festival ple de sensacions i emocions, on cada mos i cada tast generava records, descobertes, viatges marins i un plaer gastronòmic, una sensació d’experiència única que només ofereixen aquells xefs amb una cuina pròpia, diferenciada i plena de sentit. Gastronomia per gaudir i per estimar.
No sabem el que tenim
Andorra ha mogut fitxa en la seva proposta gastronòmica i, els darrers temps, s’ha ampliat l’oferta de restaurants i d’esdeveniments amb l’objectiu que la gastronomia sigui un argument d’atracció al país. Dit això, una vegada tancada l’edició d’aquesta temporada de l’SnowClub Gourment, no puc evitar pensar que amb aquesta proposta, no sabem el que tenim, i crec que és de justícia posar-la en valor i reconèixer-la com toca. Primer recordar que portar l’alta gastronomia a les pistes d’esquí és una proposta que l’Àlex Orué i el seu equip de Soldeu el Tarter van engegar l’any 2017 i en la qual van ser pioners. Des de llavors l’alineació de talent que han atret és enorme: Albert Raurich (Dos Palillos), Rafa Zafra (Estimar), Oriol Castro (Disfrutar), Fina Puigdevall (Les Cols), Giuseppe Iannotti (Krésios), Rafa Peña (Gresca) i Javier de las Muelas (Dry Martini) entre altres. Tots ells de la mà de productors i marques de primer nivell i compartint fogons amb l’equip de cuina i sala de l’estació que sempre demostra estar a l’altura. Gaudir d’experiències com la que ens va oferir Rafa Zafra, en espais únics de muntanya, i sovint a un preu molt per sota del preu real de mercat als restaurants d’origen és un autèntic privilegi per als amants de la gastronomia d’Andorra. Per molts anys SnowClub Gourmet!