La Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi) impulsa una campanya per facilitar la convivència entre l’activitat turística i la del sector primari que es duu a terme a les àrees de muntanya. Així, han fet un centenar de cartells on, de manera simpàtica i amb un toc d’humor, volen conscienciar els visitants de tots els “riscos i perills” que poden trobar si entren en aquestes zones, com ara sentir el toc de campanes, veure els ramats que hi viuen o la tasca que hi fan els agricultors i ramaders. El primer d’aquests cartells s’ha col·locat en una de les entrades del poble de Prullans (Cerdanya) i la idea és frenar les conductes incíviques detectades entre una petita part dels turistes que visiten els entorns naturals.
El president de la Februpi, Joan Noguera, explica que la campanya pretén ser una crida a la població perquè “s’adapti a les característiques particulars dels pobles de muntanya i de la vida a pagès”. Tot i això, ha volgut deixar clar que si bé la gran majoria dels turistes respecten l’entorn, n’hi ha una minoria que no ho fan i aquest percentatge està creixent tenint en compte l’augment del nombre de visitants als entorns naturals. La iniciativa s’inspira en altres accions que s’han dut a terme a França i altres territoris i s’espera que diversos municipis decideixin sumar-s’hi i instal·lin els cartells.
L’alcalde de Prullans, Albert Maurell, que també és ramader, creu que els “conflictes de convivència” que s’han donat no arriben a ser considerats un problema. Tot i així, veu necessari enviar el missatge sobre la necessitat que cal “conviure” amb el sector primari. En aquest sentit, ha afegit que els cartells no volen ser ofensius i ha detallat algunes problemàtiques amb les quals es troben, com l’entrada de persones a finques que estan a punt de dallar o els residus que hi deixen.
D’altra banda, en relació amb el medi ambient, el sector de la ramaderia es mostra preocupada per la proliferació de les bales d’herba embolicades amb plàstic per millorar-ne la conservació ha arribat acompanyada de la necessitat de gestionar el reciclatge d’aquest embolcall. Alguns dels consells comarcals de determinades àrees del Pirineu en gestionen la recollida. No obstant això, la solució definitiva pels ramaders passaria per materials més sostenibles com el plàstic compostable.