Enguany ja s’han registrat tres visites d’ossos al país, segons ha informat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, i portaveu del Govern, Guillem Casal. Al març es va detectar la presència del plantígrad a Setúria, a l’abril es va trobar el rastre de dos exemplars, un adult i un jove, al Port de Cabús, i aquesta setmana, dilluns es va veure primer a Sanfons, a la zona del Comapedrosa, i a última hora a Encodina, d’on es va recollir pèl, i dimarts al matí a la Cortinada. Avui ja no es va tenir constància que l’exemplar continués al país. “Segurament” els rastres d’aquesta setmana siguin del mateix os, encara que no se sabrà amb seguretat fins que es disposi de les analítiques del pèl recollit els dos dies, ha explicat Casal. Abans, al febrer, l’os es va apropar per la zona de Tor, sense arribar a entrar al país, quan també es van recollir mostres que es van enviar als Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Aquestes observacions han estat possibles pel seguiment “exhaustiu” i “excel·lent” que es fa des del Cos de Banders i de la unitat de fauna del departament de Medi Ambient “de les visites que la fauna fa al nostre país”, ha assenyalat el ministre responsable. Casal ha recordat que durant el 2023 es van detectar onze indicis de la presència de l’os en territori andorrà: es van observar sis rastres de petjades, es van obtenir dues imatges per fototrampeig i es van recollir dues mostres de pèl i una de femta.

Casal ha volgut “infondre un missatge de tranquil·litat” a la població i ha recordat que els plantígrads “intenten eludir la presència humana”. Ara bé, “el risc a la muntanya mai és zero, amb os o sense”, i ha reiterat que “cal anar-hi previnguts”. El ministre ha comentat també que dilluns i dimarts va parlar amb els ramaders de la zona i també amb el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), amb qui s’està ultimant el reglament de compensacions per atacs de fauna protegida.