Diari digital d'Andorra Bondia
 El passeig del riu i el pont d’Engordany, dos elements que s’han de transformar i agafar importància.
El passeig del riu i el pont d’Engordany, dos elements que s’han de transformar i agafar importància.
 El pont de la Tosca es pensa com un indret on jugar amb les escultures de boira.
El pont de la Tosca es pensa com un indret on jugar amb les escultures de boira.
Montserrat Martell en un dels punts d’intervenció: la plaça Santa Anna.
Montserrat Martell en un dels punts d’intervenció: la plaça Santa Anna.

Repensant Escaldes


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Passejar per la part alta d’Escaldes o endinsar-se pels carrers estrets i empedrats d’Engordany és mirar-se el país amb una nova perspectiva. La història es camufla en una nova realitat que a vegades fa que ens oblidem d’un patrimoni del qual es pot treure molt profit. “Una de les coses que està invisibilitzada és la història. No es veu que és un nucli antic”, exposa la coordinadora del projecte Caldes, Montserrat Martell, que hi afegeix que un segon element que tampoc es té prou a la vista és l’aigua termal. “On la veiem? La volem posar en valor”, remarca. Amb aquests objectius el Comú ha llançat un concurs d’idees per transformar tota aquesta zona, des de Caldea fins a l’entrada a la Vall del Madriu. La solució, però, no és senzilla i els artistes, arquitectes, enginyers o ciutadans en general que hi vulguin dir la seva tenen temps fins al 18 del mes que ve per presentar les propostes.

“Aquest projecte s’ha de pensar com un tamboret, que té tres potes i si una falla, no funciona”, adverteix Martell, que admet que aquí rau la dificultat. “No volem una escultura aquí i una font allà. Volem que la gent pensi com pot intervenir aquest territori conjugant aigua calenta, art, història i petit comerç. Volem un concepte, hi ha d’haver un lligam”, exposa. Un exemple clar es troba a prop: les al·legories musicals de Calvente, al costat del Roc del Metge. “Segurament es va fer amb bones intencions, però no volem intervencions puntuals, es tracta de canviar l’ambient per donar-hi valor”, explica, un objectiu que “no és només de 3 anys”, el termini plantejat pel Comú, sinó que ho allarga a 10 o 15.

L’aigua, però, ha de ser el fil conductor. “Volem veure-la rajar, poder-la tocar, poder veure el vapor de l’aigua dins de l’espai urbà”, afirma. El tram 1 de la iniciativa va des de la plaça Santa Anna fins al safareig del barri. “Treballarem urbanísticament aquest espai, farem present l’aigua calenta, farem intervencions d’art contemporani i ho arreglarem”, detalla. Ara bé, que ningú s’imagini d’entrada que s’aixecarà el passeig del riu i es farà nou. “El que ens interessa és que diferents artistes es posin a treballar junts, en el millor dels casos que diferents artistes treballin amb arquitectes, enginyers, amb urbanistes, perquè del que es tracta és de proposar una transformació del paisatge”, exposa Martell assenyalant una manera de treballar que té molt present pel seu pas per la Unesco.

Sense adonar-nos-en, des de sota l’antic CIAM, ens situem en un mirador que permet contemplar “el pic de Carroi, el pont d’Engordany, la zona d’horts d’Ensucaranes (antic escenari de El Pessebre Vivent) i el riu. És un paisatge bastant desconegut i ho volem millorar perquè la gent pugi a veure un paisatge i vulgui tornar a pujar”. I hi ha interès? Fins ara, diu, ha fet la ruta amb una quinzena d’artistes que han mostrat interès a passejar i entendre el projecte.
 
Amb qui encara no s’ha parlat és amb els veïns. Diu que serà més endavant, quan el projecte sigui més concret, perquè ara “és molt abstracte”. Potser sí, perquè en realitat fins que no hi hagi les propostes del concurs no sabrem ben bé com i en què es transformarà la zona. Sí que se sap, en canvi, que la placeta del Madriu ha de ser un dels llocs importants. “És l’espai d’aigua calenta que volem posar en valor. Té vista cap a Ensucaranes i cap al pont de la Tosca. De fet, el pont ara no té un lloc que realment permeti admirar-lo i ho volem transformar perquè aquest espai sigui un mirador i un espai on es pugui gaudir de l’aigua calenta.” I al pont es pensa treballar amb “escultures de boira”.

Més avall, el Roc del Metge també espera idees i a les façanes properes Martell hi imagina murals. Com el del conseller a tocar del pont de la Tosca, herència del Land Art. “Ho conservarem, ens va de nassos”, admet.

L’última pota, la del comerç, “vindrà i es desenvoluparà més a poc a poc”. Posar en valor el comerç de barri, els productes de proximitat i fins i tot tallers d’artesans. Tot serveix per donar vida a la zona. I afegir-hi una mena d’evolució del Sabors d’Estiu, traslladat a la plaça Santa Anna, acompanyat fins i tot d’un mercat.

I tot plegat podrà lligar amb aquesta nova realitat portada per la Covid? “La Covid ens ha ensenyat la importància de cuidar el medi ambient i els espais que tenim propers. També que ens haurem de diversificar i ser molt més creatius a l’hora de pensar la transformació d’un territori”, indica, afegint que un altre dels factors essencials que hem après és que “la relació humana i social no es pot  perdre. I això ho dona la cultura, el riu i el comerç de proximitat”. La idea hi és, ara toca a tothom qui ho vulgui repensar Escaldes-Engordany.

repensant
escaldes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte