Optimisme, bones vibracions, expectatives satisfactòries, però a l’aguait, perquè el més calent és a l’aigüera. El més calent són els onze milions que encara falten perquè la residència per a la gent gran que reclama la Seu d’Urgell pugui ser una realitat el 2027, data marcada per l’alcalde de la capital alturgellenca, Joan Barrera, en la presentació de l’avantprojecte. No seria pas tan llunyana la data: “Ara mateix la signo”, confessava a posteriori des de l’Associació de la Gent Gran Amadeu Gallart. El col·lectiu sembla inicialment satisfet amb aquest equipament de 90 places, una dotzena de pisos assistits, i amb una gestió que el batlle assegurava que “la intenció” és que sigui de gestió pública. Un aspecte d’interès per al sector social, com també ho recollia entre altres veus que es manifestaven per les xarxes Montse Rollán, membre del Consell Municipal de Mobilitat.
Gallart crida també a no descuidar les inversions per a la “posada al dia” en els equipaments existents, la Llar de Sant Josep i el centre que depèn de la Fundació Sant Hospital.
La sala la Immaculada va ser l’escenari de la presentació de l’avantprojecte de residència per a la gent gran a la Seu. Es preveu que l’equipament disposi de 90 places, amb un 70% d’habitacions individuals i un 30% de dobles, 12 pisos assistits, i 40 places de centre de dia.
“Es tracta d’una residència moderna i pionera, on la gent gran podrà passar aquesta etapa de la seva vida amb dignitat”, va explicar l’alcalde urgellenc, que va presentar l’avantprojecte de nou equipament acompanyat per la regidora de Gent Gran, Paqui Gómez.
La primera planta i segona de l’edifici es destina a residència amb una capacitat de 90 places distribuïdes en cinc unitats de convivència, amb 18 persones en cadascuna. L’avantprojecte preveu que de les 90 places residencials, el 70% siguin individuals i el 30% dobles; a banda, 12 pisos assistits i 40 places de centre de dia.
A més, la residència comptarà amb serveis de restaurant, perruqueria, bugaderia i tots els serveis necessaris perquè la gent gran gaudeixi d’una vida benestant.
El capítol del finançament, naturalment, és el que finalment marcarà el pas del projecte. L’Ajuntament de la Seu d’Urgell disposa de tres milions d’euros de finançament de l’Estat. Aquest, però, els limita en temporalitat, ja que d’acord amb el document facilitat des del Ministeri, la residència haurà d’estar construïda abans del març del 2027. El cos total d’aquest equipament és de 13.988.253,67 euros. De moment, l’Ajuntament de la Seu ja disposa de la part aportada des de l’Estat. Per a la resta, l’equip de govern municipal ja està treballant per trobar el finançament necessari tant de la Diputació de Lleida com de la Generalitat de Catalunya, així com també de l’Estat.
Està previst que la tan demandada residència es construeixi al costat de l’edifici d’INEFC Pirineus, a la zona de l’Horta del Valira. L’edifici ocuparà 4.859 metres quadrats, uns 2.000 estaran reservats per l’edifici, mentre que els altres 2.900 asseguraran l’entorn “privilegiat” en el qual la gent gran podrà sortir a l’aire lliure i fer vida.
El document contempla que “totes les habitacions són àmplies i espaioses i donen a l’exterior”; a banda, “uns amplis finestrals permeten contemplar el paisatge”. Així mateix, tots els passos interiors, incloent-hi la porta d’entrada, tenen una amplada mínima d’1,05 metres, podent girar una cadira de rodes en qualsevol punt de l’habitació i en el bany. Les places residencials s’ordenen en unitats funcionals, cada una d’elles amb els seus serveis bàsics propis i control individualitzat. Cadascuna disposa de sala d’estar i una terrassa que es pot tancar a l’hivern.
El centre de dia té un accés independent que pot tancar-se a la nit així com la comunicació amb la residència i algunes sales poden obrir-se directament a l’exterior.