Entre vuit i deu consultes, tres o quatre mediadors inscrits, algun cas de mediació, algun de peritatge... Aquest és el resum que podem fer a hores d’ara del funcionament del centre de resolució de conflictes que fa poc més d’un any va posar en marxa la Cambra de Comerç. Aquesta informació de caràcter molt genèric l’ha facilitat la fins ara directora de la Cambra i des d’ahir assessora precisament en matèria d’arbitratge i altres mètodes de resolució de conflictes empresarials, Pilar Escaler. Falta doncs molt camí a recórrer per resoldre conflictes entre empreses, entre personal de l’empresa, o bé entre socis amb la mediació, la conciliació i el peritatge. Bé, potser en aquest darrer cas no tant. I és que segons Escaler “primer ens han de conèixer i han de voler que els conflictes es resolguin per aquest sistema”. Mentrestant, “anem fent la nostra tasca de promoció perquè això és un tema a llarg termini”.
L’assessora defensa que estan fent una feina que a la llarga donarà el seu fruit, una tasca amagada de fer entrevistes, anar a veure empreses, administracions i professionals. Insisteix que gent a consultar n’ha vingut, d’aquí aquesta desena de consultes; ara bé, també exposa que “no tot és mediable” i que sí o sí cal la implicació de les parts en conflicte per tirar endavant la resolució de les controvèrsies amb aquest tipus de mitjans alternatius. En relació amb això, explica que s’han trobat que una de les parts voldria resoldre el conflicte amb un procediment alternatiu a la via judicial però a l’altra no li interessa “i prefereix que li posin una demanda i anar a la Batllia”.
Crida l’atenció els pocs mediadors inscrits al registre de la Cambra, tal com s’ha dit, tres o quatre en la primera convocatòria. De tota manera, a la web del centre de resolució de conflictes s’anuncia que aquest mes d’octubre s’obrirà una nova convocatòria. Quant a conciliadors, Escaler no va poder especificar-ne el nombre. Més èxit sembla que ha tingut el registre de perits, perquè tot i que no se n’ha facilitat una xifra, remarca que tenen força persones que s’hi han format. Entre elles, economistes, arquitectes, enginyers i algun jurista. A més, informa que per tenir-ne més han signat un acord amb l’associació catalana de perits i pròximament ho faran amb una associació francesa. I és que en els peritatges hi ha moltes especialitats en joc i “hi ha ocasions en què et fa falta algun que aquí no es troba”. A això s’afegeix que “pot passar que el perit estigui sotmès a un conflicte d’interessos” perquè ja treballa per a una de les parts.
“És un tema a llarg termini”, insisteix Escaler. Potser caldrà picar molta pedra per convèncer de les bondats de no anar sempre a parar a la Justícia.