Diari digital d'Andorra Bondia
Els municipis pirinencs demanen “tracte diferencial” i un confinament que no els deixi aïllats
Els municipis pirinencs demanen “tracte diferencial” i un confinament que no els deixi aïllats

‘Revolta’ dels més petits


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: BonDia

Clam unitari del món local del Pirineu per exigir al Govern un “tracte especial” en les mesures del Procicat per combatre la pandèmia en aquest territori. Alcaldes, presidents de consells comarcals de l’Alt Pirineu i l’Aran i la síndica aranesa, així com del Ripollès, han consensuat un manifest on reclamen restriccions comarcals i més mobilitat entre pobles veïns. En una reunió telemàtica amb més de seixanta participants, han remarcat que la seva és una realitat molt diferent a les zones més urbanes de Catalunya i que les mesures s’han d’ajustar al fet que tenen una baixa densitat de població i unes especificitats concretes. “Som el 18% del territori català, però només l’1% de la població”, remarquen.
    
Els representants de les entitats locals reclamen a la Generalitat i al govern espanyol que es tingui en compte la “realitat i la singularitat del territori del Pirineu, amb extensió territorial, baixa població, baixa densitat de població, nuclis i unes especificitats pròpies”. Aposten per mesures concretes com ara confinament comarcal i no pas municipal.
    
Paral·lelament, el manifest també reclama que es tingui en compte el caràcter transfronterer de la majoria de comarques d’aquesta franja, per permetre la mobilitat almenys entre el Ripollès i el Vallespir, l’Alta i la Baixa Cerdanya, l’Alt Urgell amb Andorra, la Vall d’Aran amb els municipis occitans veïns o l’Alta Ribagorça amb la resta de la Ribagorça.

Manifest
Alcaldes, presidents i la síndica signaran el manifest, que s’adreçarà a diversos departaments de la Generalitat, a diversos ministeris espanyols, així com als governs d’Andorra i França. També s’obrirà al teixit empresarial.
    
Els representants locals participants en aquesta reunió posen de manifest que no es poden tractar igual territoris amb una densitat de població de 26 habitants per quilòmetre quadrat, que el Barcelonès, amb 15.000. “Ja n’hi ha prou que ens posin al mateix sac”, sentencia Joaquim Colomer, president del consell comarcal del Ripollès, per a qui “no s’acaba d’entendre com hi pot haver un confinament municipal, insostenible i impracticable”, en pobles petits i sense serveis, els habitants dels quals s’han de “justificar de manera continuada per satisfer necessitats bàsiques”.
    
En tant que president del Fòrum comarcal de l’Associació catalana de municipis i comarques, Colomer va explicar que des de l’organisme s’ha reclamat poder participar a les reunions del Procicat per aportar-hi, així, la visió municipalista. Una petició que, malgrat ser reiterada, no ha obtingut resposta.
    
Fora de la reunió, però en termes similars es van manifestar representants polítics com el parlamentari i cap de la formació Junts per la Seu Òscar Ordeig, per a qui cal aplicar confinaments comarcals pels municipis petits o zones rurals, atès que, en opinió seva, “no té sentit fixar els mateixos criteris en grans ciutats i zones aïllades; són realitats radicalment diferents”. Ordeig insisteix en la necessitat de “facilitar la mobilitat dels territoris fronterers amb França, Andorra i Aragó”.
    
En definitiva, el president va carregar contra la gestió de la Generalitat tot qualificant-la de “desgovern” .
    
“No estem per Floritures”
Hi ha també, però, veus discordants, com la de l’alcalde de Valls de Valira, Ricard Mateu, un d’aquests municipis poc poblats, per a qui “s’ha d’acatar el que diuen les autoritats perquè no estem per floritures”. En tot cas, recorda, els veïns poden desplaçar-se fora del municipi per satisfer necessitats bàsiques, entre les quals desplaçar-se per comprar aliments quan no hi ha botigues al poble, anar a la farmàcia o al metge.
    
En la mateixa línia s’havia manifestat en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, qui va dir en roda de premsa que “els desplaçaments essencials es poden donar, per motius escolars, laborals o per comprar productes o serveis bàsics que no tens disponibles en el mateix municipi”.
    
La consellera va reconèixer que  “el confinament municipal genera complicacions a tot arreu i en som conscients”, per afegir-hi a continuació que “com més petit és el confinament, més repercussió té per a tothom, amb els problemes que representa per pobles petits, capitals de comarca i ciutats grans”.

 

 

revolta
petits

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte