“Estem en un procés normal, habitual i clàssic, no es preocupin perquè ningú s’enfadi. No és veritat que si diem que ‘no’ a l’acord la UE s’enfadarà i prendrà represàlies, això no és cert”. Així de contundent s'ha mostrat avui el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, davant la comissió legislativa de Política Exterior arran de les manifestacions de la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, i del president del de Concòrdia, Cerni Escalé, en el sentit que un eventual “no” al referèndum sobre l’acord d’associació suposaria un “risc reputacional per a Andorra” i fins i tot “un ridícul internacional”.
Així mateix, Riba, que ha recordat que “totes les institucions de la Unió saben que farem un referèndum i que aquest pot sortir positiu o negatiu”, ha defensat també la decisió política de tirar endavant la consulta un cop el Parlament Europeu hagi donat el vistiplau a l’acord d’associació, i no abans, com han reclamat novament AE i Concòrdia, per estalviar feina i no posar en dificultats l’Eurocambra.
En aquest sentit, el secretari d’Estat ha deixat clar que “vist que el tràmit del Parlament Europeu és ineludible, ja que del costat UE s’ha de fer perquè l’acord es pugui concloure, i vist que inclou un altre candidat a ser Estat associat, com és San Marino, el fet que Andorra prengui una decisió abans del tràmit de l’Eurocambra o després, no altera en cap cas el propi procediment”, a la vegada que sí li sembla “rellevant” que els andorrans puguem “expressar la nostra opinió sabent que per l’altra part el procediment ja està finalitzat i que per tant depèn de nosaltres, aquí sí en un exercici de plena sobirania, decidir cap a on volem orientar Andorra els propers decennis, ser un Estat associat o passar el missatge que preferim quedar-nos com un Estat tercer”. I, en qualsevol de les dues opcions, ha continuat, la UE en “prendrà nota” i “ens tractarà segons el règim que hàgim escollit”.
Per la seva part, Escalé ha lamentat que esperar a l’aprovació del text per part del Parlament Europeu pot suposar una mena de “xantatge” per als ciutadans andorrans, ja que un vot favorable pot predisposar la ciutadania cap a un sí, unes paraules que Riba li ha retret, ja que “són reveladores de quin és el seu objectiu, que és que surti el no” i que ha interpretat que tenen més un objectiu polític que no pas de defensa del país, fet que ha indignat el conseller general de Concòrdia, que ha criticat que posés en dubte “els nostres motius per fer política”.
Durant la compareixença, Riba ha avançat una propera reunió del Govern amb Andorra Business per començar a treballar en programes de suport i acompanyament a les empreses de cara a la implementació de l’acord, i ha tranquil·litzat Montaner en revelar-li que el 7 de març passat, en un intercanvi escrit amb la UE, Andorra ja va deixar clar que no podia fer una aplicació provisional de l’acord.
Fins a 47 lleis per poder incorporar tot el cabal comunitari
En espera de concloure el procés de signatura de l’acord d’associació, des del Govern es continua treballant per preparar-ne la implementació i de la tasca feta fins ara amb els diferents ministeris s’estima que caldran unes 47 lleis per incorporar el cabal comunitari a l’ordenament jurídic andorrà. En aquest sentit, Riba, que ha remarcat que inicialment es preveien una setantena de lleis, ha recordat que hi ha fins a 4.869 actes de la UE, dels quals 886 no caldrà incorporar, ja sigui perquè afecten sectors no existents al país o és normativa no incorporable (recomanacions i guies). Així, dels 3.983 que sí s’han d’incorporar, (1.208 decisions, 412 directives i 2.363 reglaments) un 20% ja ho està en les normatives vigents per via subsidiària i la part restant es podria recollir en aquests 47 textos previstos.
Primers passos de la presidència danesa
Dimarts arrencava la presidència danesa del Consell de la Unió Europea i ja en la primera reunió amb el grup de treball EFTA es va trametre el missatge que el dossier de l’acord d’associació d’Andorra i San Marino es “tractaria en les properes setmanes”. Així ho ha revelat el secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, que ha celebrat el “compromís” de la nova presidència ja que, ha admès, que sempre hi ha certa “incertesa” quan hi ha un canvi.
Així mateix, i responent a una intervenció de la presidenta del grup d’Andorra Endavant, Carine Montaner, que havia apuntat que el dossier d’Andorra no figurava entre les prioritats de la nova presidència, Landry Riba ha avançat que el setembre vinent l’ambaixador de Dinamarca a Espanya i a Andorra es desplaçarà al Principat per explicar de “viva veu” les prioritats d’aquesta presidència i, a la vegada, “poder respondre a quin rol hem d’esperar de Dinamarca en el lideratge d’aquest dossier en concret”.
A més, el secretari d’Estat ha explicat que des del Parlament Europeu ja s’està redactant els documents donant una opinió sobre l’acord, un fet que fa “pensar” que ara sí s’està ja “en fase d’esprint final”.