Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, durant la compareixença davant la Comissió de Justícia, Interior i Afers institucionals.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, durant la compareixença davant la Comissió de Justícia, Interior i Afers institucionals.

Rossell diu que el Govern no té cap responsabilitat en la fuga del pres


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Consell General/E.C.

“El Govern no té cap responsabilitat” en la fuga del pres que es va produir el 28 d’octubre de l’any passat i que va ser detingut aquell mateix dia. Ho va afirmar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en la presentació de l’auditoria de seguretat externa del centre penitenciari encarregada a dos experts del ministeri de Justícia francès. De fet, Rossell va indicar que aquest estudi es va encomanar per veure les mancances de la presó i no pas per comprovar les responsabilitats de la fuga al mateix temps que va defugir parlar dels motius que van permetre a l’intern escapolir-se argumentant que arran de l’auditoria interna efectuada es van iniciar expedients disciplinaris a agents penitenciaris. “Les meves opinions podrien comportar que es contaminessin els expedients en curs”, va dir.

L’auditoria, que avalua la seguretat de l’edifici i també els procediments interns, fa 41 recomanacions, el 86% de les quals ja s’han implementat o estan en procés de posada en marxa, mentre que per a algunes de les restants cal desenvolupar textos legislatius o bé requereixen una inversió important. De les principals mesures que falten per adoptar, Rossell va destacar-ne tres. Una d’elles és la possibilitat d’implantar un sistema de reconeixement biomètric. Per desenvolupar-ho és necessari prèviament fer una llei. El ministeri de Justícia i Interior està estudiant l’aplicació d’aquesta tecnologia (Rossell ja havia parlat del reconeixement a través de l’iris dels ulls) però el projecte es troba en “fase inicial”. En aquest sentit va remarcar que “cal fer un estudi a nivell legislatiu i també analitzar l’impacte pressupostari que tindria”. Aquesta mesura no només es proposa utilitzar al centre penitenciari, sinó també a la resta de departaments, com ara la policia, els bombers, Protecció Civil i altres departaments de l’Administració general.
A banda, l’auditoria recomana la creació d’un mòdul d’aïllament per a presos perillosos. Tot i que sobre aquesta mesura el titular de Justícia i Interior va exposar que caldrà valorar si hi ha espai al centre, si es disposa de pressupost i si s’està disposat a desenvolupar canvis legislatius, s’hi va mostrar favorable perquè si bé “no hem tingut presos perillosos sí que alguns de complicats”. La tercera mesura planteja la gravació de converses dels presos. Rossell va admetre que aquesta possibilitat “requeriria una reflexió legislativa” i va recordar que el Col·legi d’Advocats s’hi va oposar perquè “ho veia un tema delicat”.

El ministre va destacar que gran part de les mesures que recomanava l’auditoria i que ja s’han aplicat no requerien una gran despesa econòmica, ja que eren principalment qüestions de procediment com ara anotacions en registres. Entre aquestes actuacions hi ha l’actualització de protocols d’intervenció del ministeri, la policia o els bombers en relació amb la presó; controls de seguretat per part de la policia a l’exterior del centre; retirar manetes de les portes dels patis; instal·lar plaques metàl·liques en superfícies que abans permetien als presos enfilar-s’hi; formacions de tir als agents; i canvis en el sistema d’obertura de les portes i també en el sistema de càmeres; controls de les alarmes; i intensificar els registres de cada cel·la. A més s’ha valorat instal·lar concertines en alguns punts encara que el Comitè europeu per a la prevenció de la tortura s’hi oposa.
El conseller general socialdemòcrata Roger Padreny va lamentar que el Govern no traslladés als parlamentaris una còpia d’aquesta auditoria abans de la compareixença d’ahir malgrat que el mes de febrer aquest grup parlamentari ja la va sol·licitar. Això hauria permès millorar la tasca de control a l’executiu, va dir. El ministre, però, ja va advertir que no lliurarà la informació íntegrament per una qüestió de “seguretat”. Els consellers generals socialdemòcrates també van demanar una nova compareixença de Rossell per tractar sobre l’increment dels casos de violència masclista que s’ha produït amb la Covid-19 i amb relació al tràfic i consum d’estupefaents.

 

Sense casos de Covid-19 al centre penitenciari

Fins ara no s’ha detectat cap cas de coronavirus a la presó gràcies a les mesures adoptades, va afirmar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. En concret, s’han limitat les visites als lletrats i per contra s’ha concedit més temps per parlar per telèfon i per videoconferència amb la família; s’ha limitat l’accés a quatre persones als espais comuns; els nouvinguts es destinen a uns espais en els quals han de passar 15 dies; s’ha habilitat un indret per als interns que podrien donar positiu; i s’han intensificat totes les diligències i compareixences judicials per via telemàtica. A més, s’ha reestructurat la planificació dels agents perquè ofereixin els serveis mínims i s’ha dotat el personal i els reclusos de material sanitari. 

A banda, Rossell va informar que el director de la presó havia presentat la dimissió perquè es volia acollir a la jubilació anticipada, però arran de la Covid-19 s’ha mantingut al càrrec de forma provisional fins un mes després de la finalització de les mesures excepcionals. És per això que el Govern està buscant nou director. 

pres
presó
fugat
Rossell
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic