Diari digital d'Andorra Bondia
Maria Àngels Moreno i Manel Santolària van renovar ahir, per tercer cop, els càrrecs de batlles.
Maria Àngels Moreno i Manel Santolària van renovar ahir, per tercer cop, els càrrecs de batlles.

Rossell reconeix que el ‘cas BPA’ ha portat “convulsió al món judicial”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Tant el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, com el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, van negar ahir que hi hagués cap crisi al món judicial motivada per les recusacions a magistrats en el marc del judici de la causa general de BPA, l’última de les quals va ser presentada contra el fiscal general. La crisi, en cas d’existir, sembla que tampoc tindria res a veure amb les demandes que una batlle ha fet contra el CSJ per la designació de dues places. De fet, Casadevall va relativitzar la situació dient que de moments com aquest n’ha viscut més, i que això “forma part de la vida”. Per contra, el ministre va reconèixer que el cas BPA “ha influït en la justícia negativament 
perquè ha significat certa convulsió dins del món judicial, fet que no genera confiança dins la justícia”. 
Quant a la recusació contra el fiscal general Alfons Alberca presentada per l’advocat Joan Antoni Silvestre, que representa alguns dels processats en la causa BPA, Casadevall va afirmar (tal com ja va avançar aquest rotatiu dimecres) que just ahir es va encomanar l’informe des del CSJ que respongui amb arguments legals a aquesta petició de recusació i que s’espera rebre resposta la pròxima setmana. D’altra banda, sobre les manifestacions de Silvestre que la causa general de BPA era “un judici polític”, Rossell va respondre que “el Govern té tota la legitimitat, per si es veu perjudicat per alguna cosa, a reclamar com ho faria qualsevol altra persona jurídica o física”. Tot i això, el ministre va voler remarcar la separació de poders i el paper que ha de tenir l’executiu amb relació a la justícia, que és “vetllar perquè a nivell pressupostari les coses es facin correctament i no d’una manera desordenada”. 
A més, una altra funció del Govern és dotar de recursos el CSJ.  Rossell va manifestar que després d’algunes reunions amb els responsables del Consell es va acordar dotar amb entre 10 i 12 persones més la Batllia i el ministre veu possible que això es pugui pressupostar l’any vinent. Seran recursos que aniran destinats a la creació d’una nova Batllia especialitzada i a crear places de batlles, secretaris, oficials i administratius. Aquesta xifra és menys de la meitat que en un inici el CSJ va reclamar, segons va reconèixer Rossell, que va dir que la sol·licitud inicial era d’unes 30 persones. 
D’altra banda, Casadevall va avançar que s’espera que en breu es publiquin edictes per a places de fiscals i batlles, però amb un termini més ampli que els anteriors “per donar temps que les persones que vulguin presentar-s’hi puguin preparar-se”, va dir. 
Aquestes afirmacions, tant de Casadevall com de Rossell, es van fer en el marc de l’acte de la tercera renovació dels batlles Maria Àngels Moreno i Manel Santolària. 

El CSJ contractarà un responsable de recursos humans 

El CSJ no té encara concretada la persona que haurà de substituir la secretària general, Carme Obiols, que tal com va publicar ahir aquest rotatiu va presentar la seva carta de cessament del càrrec dilluns passat. Casadevall va afirmar que encara és molt recent i que no s’ha dit qui es posarà ara en aquest càrrec de confiança.
El que sí que va avançar és que el CSJ ja disposa d’un assessor jurídic que resol no només els assumptes interns que se li presenta al consell, com pot ser la recusació contra el fiscal Alberca, o la demanda presentada per la batlle Moreno contra el CSJ pels concursos per proveir places de magistrats al Tribunal de Corts i al Superior, sinó també per temes internacionals “amb convenis que tenim amb els consells superiors de la justícia d’Espanya i de França o la Conferència Iberoamericana de la Justícia”. 
El president del CSJ també va avançar que aviat està previst publicar un edicte per fer efectiva la contractació d’un responsable de recursos humans “de tota la justícia”, va dir. 

Rossell
reconeix
'cas BPA'
convulsió al món judicial
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic