“Sabem que arribarà, però no quan ni com.” Aquesta era l’opinió de la clienta d’una gran superfície del país que ahir a la tarda reconeixia que a la compra habitual de la setmana hi havia afegit alguns pots de llegums més i sobretot paper higiènic. Sí, paper higiènic, un dels productes que més ràpid es buiden dels prestatges aquests dies. De moment, però, van comentar des de Pyrénées, el gel antibacterià és el producte estrella pel que fa al “vist i no vist”, ja que desapareix quasi al moment i l’han d’anar reposant a les prestatgeries amb més freqüència.

Alguns ciutadans van reconèixer que estaven fent la compra per a quinze dies en comptes de per a una setmana “per si de cas ens hem de quedar tancats a casa”, adduïen. D’altres el que van fer és avançar-se, i si normalment van a comprar els divendres, ho van fer ahir, coincidint amb les mesures que havia fet públiques el Govern. També s’ha de reconèixer que altres semblaven aliens a aquest desfici de la compra i van anar a fer la compra habitual, “ni més ni menys”, van explicar.
Els treballadors d’alguns d’aquests supermercats van comentar que des de dilluns passat van començar a notar una major afluència de clients. Una concurrència de la qual n’era testimoni ahir a la tarda Pyrénées, ja que les cues a les caixes eren especialment notables, amb persones amb carros de la compra força plens i amb uns quants que també feien cua sense conductors, ja que s’esperaven per ser repartits a domicili.
En qualsevol cas, l’abastiment de productes està assegurat, van voler tranquil·litzar des de Pyrénées. Això, però, no vol dir que les coses puguin canviar. Amb tot van confirmar que el subministrament estava garantit, ja que tenen el magatzem ple i el transport de mercaderies funcionava bé.
Precisament sobre aquesta qüestió de l’abastiment es va referir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per confirmar que a dia d’avui “n’hi ha” i “no hi ha una gran preocupació”. Però és clar, com que el país no està en la mateixa situació sanitària que els veïns del sud, “no hem detectat situacions com les de Madrid o algunes zones de Catalunya”. Si la conjuntura sanitària varia, podrien canviar les coses, però a parer seu “l’abastiment està força assegurat”.
Per aquest motiu, va voler transmetre un missatge de “tranquil·litat absoluta” i de “prudència per no crear preocupació”, ja que els productes d’alimentació i de primera necessitat no faltaran. “No cal anar a fer estoc –va emfatitzar– que la gent estigui tranquil·la, no hem d’alarmar ningú.”
El ministre va reconèixer que hi ha hagut excés de demanda de certs productes sanitaris que no són de primera necessitat, com ara mascaretes i gel sanitari, i si hi ha problemes en el subministrament dels mateixos a tot el món, “aquí també”, va justificar.
De tota manera, Gallardo va confirmar que hi ha dos sectors que sí que tenen afectacions. El de la construcció, perquè estan esperant uns materials procedents d’Itàlia. I el de la moda, ja que els hauria d’arribar alguna col·lecció que de moment els han notificat que ho farà més tard del previst.


Els camps de neu continuen amb la seva activitat

Els dominis esquiables  del país mantenen la seva activitat. Així ho van decidir ahir a la tarda en una reunió que la ministra de Turisme, Verònica Canals, el de Salut, Joan Martínez Benazet, i el de Finances, Eric Jover, Ski  Andorra, els cònsols de les parròquies corresponents i els directius de les estacions, van mantenir per tal de valorar l’afectació als camps de neu del Covid-19. De tota manera, les estacions intensificaran les mesures preventives en els diferents sectors d’activitat per disminuir la possibilitat  de contagi a les pistes d’esquí. També  mantindran contacte diari per seguir l’evolució de la situació i emprendre, si cal i de manera coordinada, les accions escaients. 
D’altra banda, la ministra de Turisme també es va reunir ahir amb les associacions d’allotjaments turístics i els representants de les agències de viatges per recollir els dubtes i preocupacions d’aquests sectors. En aquest sentit, se’ls va facilitar el decret del Govern amb les mesures excepcionals i també informació en diferents idiomes de com actuar en cas de sospita de coronavirus.


El PS dona “suport incondicional” a les mesures i proposa una taula conjunta

El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar ahir a tràmit una pregunta urgent per demanar al Govern que valori la possibilitat de crear una taula conjunta formada per integrants del mateix executiu, membres de l’oposició, patronals i sindicats per avaluar la situació de crisi i les mesures pal·liatives destinades a compensar els efectes econòmics i socials que pugui comportar la situació derivada pel brot de coronavirus.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López, que va voler evidenciar la mà estesa al Govern, va assegurar que des del punt de vista sanitari “donem suport absolutament a tot, a totes les mesures que s’hagin de prendre”, si bé això “no és incompatible amb el fet de visualitzar o voler-se anticipar a unes possibles conseqüències econòmiques que poden ser molt importants”.
En aquest sentit López, que va voler agrair i reconèixer la tasca dels professionals sanitaris, va incidir en la necessitat de treballar de cara a la protecció de llocs de treball o per pal·liar les dificultats que puguin tenir petites i mitjanes empreses. “Si algú considera que és molt aviat crec que és un error”, va assegurar el conseller general socialdemòcrata, que va remarcar que “si finalment les conseqüències no són tan greus doncs molt millor per a tots, però des de la classe política no ens podem permetre badar”. En aquest sentit, López va posar d’exemple la situació que hi ha a Itàlia i el que ha passat a Catalunya en només 48 hores després que “ara fa dos dies no hi hagués res”, i va insistir en la necessitat de plantejar “mesures fiscals i pressupostàries” així com “plans d’impuls econòmic i plans per mitigar les possibles conseqüències socials i econòmiques que el coronavirus pugui ocasionar” com estan fent altres països del nostre entorn.
“Entenem perfectament que es tracta d’una crisi internacional sobre la qual tenim poca capacitat d’influència i que ara és moment d’unitat i de treballar conjuntament el Govern, oposició, patronal i sindicats”, va assenyalar el president del grup parlamentari, i va afegir que el Govern trobarà en el Partit Socialdemòcrata “un col·laborador davant les dificultats que aquesta crisi pugui generar a nivell econòmic i social”.
D’altra banda, el Consell General va confirmar que es mantenen els actes previstos per avui –jornada portes obertes, un espectacle infantil i un berenar popular– i demà –portes obertes, concert de l’ONCA i sardanes– per commemorar el Dia de la Constitució. Amb tot, la recepció prevista per demà a les set de la tarda es farà sense el tradicional passamà i tampoc hi haurà el refrigeri habitual des- prés del discurs de la síndica.