El reconeixement de les titulacions que ofereix la Universitat d’Andorra (UdA) en altres països europeus “està resolt”. Ara bé, la ratificació de l’acord d’associació suposaria “un altre gran salt endavant, sobretot amb les professions regulades”. Ho assegura el seu rector, Miquel Nicolau, que és a més, un ferm defensor de les bondats de l’acord i no se n’amaga.

Nicolau exposa que el reconeixement acadèmic dintre l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, del qual Andorra n’és ple membre, com la resta d’Estats que formen el Consell d’Europa, està plenament assegurat. Ho defensa amb vehemència: “les titulacions nostres són titulacions de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior com ho són les de França, Espanya, Portugal i Alemanya”.

Així, una persona que hagi fet un màster al Principat pot anar a fer-ne un altre a fora sense cap problema. I a l’inrevés, també. Segons remarca el rector de l’UdA, en la major part de carreres i estudis, com no són regulats, és al mercat laboral el que demana als professionals que tinguin les competències necessàries per poder treballar. I posa un exemple, a un informàtic que ha estudiat aquí i se’n va a treballar a Alemanya o fora d’Europa, li demanaran quins són els seus coneixements. “Per tant, no hi ha cap problema”, afirma
el cas d’infermeria

On sí que hi ha dificultats és amb les anomenades professions regulades, remarca Nicolau. Per què? Hi ha un conjunt de professions regulades a Europa, que són totes les mèdiques, l’arquitectura i la veterinària, que tenen unes directives que tots els països de la Unió Europea han de complir. Amb la qual cosa, com que són d’obligat compliment per a tots, les persones que han estudiat, per exemple Infermeria, hi tenen accés directe.

Seguint amb el cas d’Infermeria, una persona que cursi aquests estudis a la Universitat d’Andorra ha de fer el procés de reconeixement de la seva titulació país a país. En aquest sentit, Nicolau recorda que a França, “com que estem reconeguts al Code de la santé”, això suposa que el diploma de l’UdA està considerat com una titulació francesa, “per tant, poden exercir directament”. Amb Espanya també hi ha un acord per a l’homologació de la titulació per accedir a infermeria. En canvi, amb altres països s’han de fer acords bilaterals. “Sabem que de moment totes les persones que han anat a treballar a fora, per tema acadèmic, ja han pogut treballar, però si l’acord tira endavant, com és una provisió regulada amb directrius, estarà reconeguda automàticament”, remarca.

Així doncs, un titulat d’Infermeria podrà anar a treballar com a infermer a qualsevol dels 27 països de la Unió Europea més els tres països que tenen associació i a San Marino també. I això és el que representarà “sens dubte un pas endavant”, perquè en el cas d’Espanya “els tràmits són llargs” i poden passar mesos abans que aquesta homologació es faci efectiva, insisteix el rector de l’UdA.