El ministeri de Salut ha constatat un increment significatiu dels casos de galteres (parotiditis) el darrer mes amb relació al nombre de casos que es donen cada any al país. I és que concretament, des del 12 de desembre passat s’han notificat a l’àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut un total de 46 sospites de parotiditis de les quals, amb les 42 analítiques realitzades, se n’han confirmat 41.
Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, després que el titular de Salut hagués compartit aquesta informació en la sessió del consell de ministres i s’hagués optat per fer-la pública per tal de fer una crida a “extremar les mesures higièniques, com per exemple rentar-se bé les mans o no compartir gots o coberts amb altres persones” per tal d’“evitar-ne la transmissió”.
I és que les galteres, malaltia vírica contagiosa que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals, es transmet de persona a persona a través de la saliva de persones infectades o d’articles contaminats amb aquestes secrecions. La inflamació d’aquestes glàndules sovint va associada a febre i dolor en la zona inflamada i, com va recordar Jover, “normalment es tracta d’una malaltia benigna i autolimitada” si bé en algunes ocasions “pot haver-hi complicacions, sobretot en persones adultes”. Les més freqüents serien la inflamació de testicle en el cas dels nois i d’ovari en el cas de les noies.
Pel que fa als 41 casos detectats des del 12 de desembre passat, el ministre portaveu, que va voler llançar un missatge tranquil·litzador assegurant que la situació al Principat “és similar a la dels països veïns” on “també s’ha observat un increment els darrers anys i la notificació de diversos brots en joves”, va explicar que afecten majoritàriament homes (52,2%) amb una mitjana d’edat de 28 anys. En aquest sentit, Jover va precisar que l’afectat més jove té 18 anys i el més gran 49, i es va congratular que no hi hagi per ara cap menor d’edat afectat, a la vegada que va recordar que la població escolar, degut al calendari de vacunacions, “està més protegida”.
D’altra banda, el portaveu de l’executiu va informar que dels 46 casos notificats pels professionals mèdics com a sospitosos, 35 (76,1%) referien estar ben vacunats, en 22 (47,8%) es va verificar la vacunació amb més d’una dosi.
El ministre va relatar també que, com es fa sempre que es detecten casos d’aquestes característiques, l’àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut està fent la investigació epidemiològica, el seguiment i l’aplicació de mesures per controlar la situació, tal com s’estableix en el protocol per a aquests casos. En aquesta línia, Jover va detallar que s’aïlla la persona afectada entre 5 i 7 dies a la vegada que es revisa l’estat vacunal, pel que fa a la triple vírica –vacuna que a part de la parotiditis cobreix també el xarampió i la rubèola–, de totes les persones que no hagin passat la malaltia i hagin estat en contacte amb un cas, administrant-los si s’escau una dosi de triple vírica. Així mateix, també es porta a terme un seguiment i la vigilància de símptomes en les persones que han estat en contacte amb un cas confirmat o sospitós durant els dies previs a l’inici de símptomes d’aquest. I, finalment, es reforça el missatge d’extremar les mesures higièniques per evitar la transmissió d’aquesta malaltia vírica per saliva.
Jover va destacar que el protocol preveu també un seguiment especial en aquells casos en què en un mateix espai –escola, centre de treball...– s’hagin detectat més de dos casos. En aquesta casuística, les autoritats sanitàries recomanen l’administració d’una tercera dosi de vacuna triple vírica.
I és que malgrat que la vacuna no protegeix al 100% dels casos i que la immunitat pot disminuir amb el temps, és l’eina preventiva disponible més efectiva actualment. En aquest sentit, el portaveu de l’executiu va recordar que actualment el calendari de vacunacions inclou l’administració de dues dosis de la vacuna triple vírica a les edats de 12 mesos i 3 anys.