L’Associació de Familiars per a la Salut Mental (Afmma) i l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc (Adjra) fan un crit d’alerta pel descontrol i deficiències que consideren que hi ha al país en relació amb la salut mental i la prevenció del consum de drogues. En una roda de premsa conjunta han assegurat que és una matèria en la qual “no s’avança” i malgrat que han explicat que han mirat “d’anar de la mà” del Govern per “ser constructius”, asseguren que “fa més d’un any que donem voltes al voltant d’un pou d’on no en surt aigua i el teixit de confiança es comença a trencar”.

En relació amb el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (Pisma), han recordat que era un projecte molt ambiciós i que si bé no recollia totes les seves propostes, “ens van dir que era el que el país necessitava, ens els van presentar com el Rolls-Royce de la salut mental del país, però s’han oblidat del més important: no han buscat un conductor”, va exposar la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano. Així, lamenten que encara no es tingui el coordinador del Pisma i van tornar a insistir en la necessitat de disposar al país d’un centre on puguin ingressar els joves amb problemes mentals, ja que consideren que el CREI no s’acaba d’ajustar al que fa falta.

De la seva banda, la presidenta de l’Afmma, Rosa Lluís, ha titllat de “discriminació” la situació que viuen les persones amb problemes de salut mental que han d’ingressar a l’hospital. Han recordat que no disposen d’una habitació individual, que sovint l’han de compartir “amb algú que està pitjor que tu” i que a més “el personal de la quarta planta està desbordat”. En el cas dels menors, a més, consideren que es veuen obligats a fer “el  passeig de la vergonya” perquè els adults passen per la seva zona quan ingressen, o se’ls veu amb les seves famílies a la cafeteria, i per tant, “se’ls vulnera el dret a la intimitat”.

Des de les dues entitats han deplorat que s’hagi d’esperar 3 mesos per poder accedir al psicòleg del servei de Salut Mental de l’hospital i han urgit a poder disposar de psicòleg amb cobertura de la CASS.

Les associacions també han posat el focus en el pla de drogodependències, que consideren que no avança. “Creix el consum de drogues i les festes majors han estat un desordre i un desastre”, ha afirmat Cano, que ha tornat a reclamar que s’activin les taules de treball i s’elabori un calendari per poder trobar solucions. Lluís, per la seva banda, ha remarcat que hi ha moltes famílies a qui encara fa vergonya demanar ajuda i que als problemes econòmics que pateixen molts se’ls afegeixen uns fills que “roben joies” als seus pares per poder comprar droga o que els agredeixen.

Cano i Lluís han sigut especialment crítiques amb el funcionament de La Gavernera i de la presó. “Estem preocupats per La Gavernera perquè sabem que hi ha nens fugits als quals no busquen i nens que comencen a consumir drogues quan són allà”, ha assegurat Cano, que va afegir que tot i haver posat en coneixement de les autoritats la situació “no s’ha fet res”.

En el cas de la presó, Lluís l'ha qualificat de “denigrant”, insistint que cal un mòdul especial per tractar els presos amb problemes de salut mental. “No estan ben tractats i surten més malament”, ha asseverat, i ha manifestat que allí “no els curen, els donen una pastilla perquè dormin. És bestial”. A parer seu, bona part dels interns, ben tractats, podrien estar a casa.

En la roda de premsa han xifrat en 7.000 les persones que hi ha al país amb problemes de salut mental i per aquest motiu han tornat a reclamar més recursos per poder-los atendre correctament. “Un problema de salut mental ens pot tocar a tots”, ha advertit Cano, que igual que Lluís consideren que actualment la pandèmia s’utilitza com a excusa per justificar que no es pugui dotar de més recursos aquest àmbit.