L’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra, Autea, ha detectat un increment dels casos diagnosticats de trastorn l’espectre autista. La xifra de 149 casos registrats a la Conava es preveu que sigui superior perquè hi ha que es diagnostiquen més tard i perquè hi ha un augment contrastat. De fet, el 51% dels 65 nois i nenes (33 infants) d’entre zero i sis anys que van acudir a Salut Mental l’any passat van ser diagnosticats com a autistes. La presidenta d’Autea, Inés Martí, va destacar que en les noies l’autisme “pot quedar amagat i és en l’adolescència quan es descobreix”. Aquests nens són inclosos a les escoles ordinàries del país i després, a partir dels 16 anys, segons el grau de l’espectre autista, disposen de tallers ocupacionals. Alguns continuen formant-se, però els que tenen una alta necessitat de suport no disposaven de cap recurs, fins que l’agost de l’any passat la Fundació Privada Tutelar va posar en marxa el Centre de Joves en Inclusió.
El proper mes es complirà un any de funcionament del centre, un període que es va marcar com una prova pilot per decidir què fer-ne després. És un programa d’inclusió que atén les persones amb espectre autista amb alta necessitat de suport i que després de l’escola i fins als 25 anys no disposen de cap programa específic al país. Aquest centre, doncs, es va crear per omplir el buit existent i ha atès durant aquest període quatre usuaris. Ara és moment de fer avaluacions i de destacar quin ha estat el resultat d’aquest programa per poder-lo passar a mans del Govern i que aquest decideixi si passar-lo a la cartera de serveis. Sigui com sigui, els resultats són satisfactoris tant per part de les professionals que hi treballen com dels usuaris i de les famílies, i la mateixa Fundació Privada Tutelar, que està disposada a seguir endavant sigui quina sigui la decisió de l’executiu. Així ho va assegurar el president del Patronat de la Fundació, David Claverol. “Farem el possible perquè continuï perquè és un programa únic a Andorra”, va dir. És la Fundació Privada Tutelar la que, ara per ara, finança aquest servei, i asseguren que no és més car que un altre que es desenvolupi per atendre persones amb discapacitat.
Les avaluacions tindran uns indicadors específics on les professionals que hi treballen indicaran els ítems assolits. És un centre que té una capacitat per atendre vuit usuaris i actualment n’atén quatre, tot i que al setembre està previst que n’entri un més. Els usuaris han de passar també uns filtres, a més del diagnòstic de l’espectre autista amb aquest grau alt de necessitat de suport, no poden tenir altres patologies o trastorns que requereixin una atenció mèdica, perquè actualment el centre no disposa de professionals mèdics.
Ahir el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Teresa Milà, van visitar les instal·lacions d’aquest centre ubicat a l’edifici del Centre Social i Recreatiu d’Escaldes per informar-se de com s’han desenvolupat durant tot aquest temps els usuaris amb les diferents activitats que es fan. Tot i això, cap dels dos va fer declaracions, perquè asseguren que primer s’ha de tenir l’avaluació específica que elaboraran les professionals del centre. Eva Flotats, coordinadora del centre, va remarcar que aquests joves no tenen cap altra alternativa “perquè en tallers ocupacionals tenen dificultats”.
Als 18 anys un dels usuaris no podia comunicar-se ni verbalment ni amb gestos amb els familiars, i durant tot aquest temps ha après a través d’imatges i pictogrames a poder expressar-se. A un altre li han incentivat l’habilitat de la imitació per poder aprendre i poder posar roba a la rentadora i estendre-la. Es tracta d’un programa on la ràtio és una professional per cada usuari. S’estudia el perfil concret de l’usuari i se li projecta un pla específic per tal d’assolir habilitats per tenir una vida més autònoma. Allà aprenen situacions com menjar en un restaurant o anar al cinema o gimnàs, que després practicaran en sortides que des del centre es fan periòdicament per treballar la inclusió. També disposen d’una sala de relaxació.
“Les famílies i els usuaris estan satisfets per tot allò aconseguit”, va explicar la presidenta d’Autea. Martí va destacar que després de l’escola ordinària aquests joves no tenen cap lloc on anar. Martí va recordar el compromís del Govern que un cop es facin les avaluacions pertinents haurà de decidir si fer-se’n càrrec.