Seguint les darreres recomanacions de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Govern obre la porta que les persones majors de 60 que ho desitgin puguin rebre la quarta dosi de la vacuna contra la Covid. Així ho ha anunciat avui el ministre portaveu, Eric Jover, que ha recordat que la quarta dosi del vaccí ja s’està subministrant a les persones d’aquells col·lectius més vulnerables.

El ministre, que ha insistit que igual com s’ha fet en tot el procés de vacunació l’“administració de la vacuna serà sempre voluntària”, ha explicat que la campanya per a aquesta quarta dosi es portarà a terme “de manera esglaonada” i que arrencarà ja la setmana vinent amb les persones residents als centres sociosanitaris. Així, un equip del Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) es desplaçarà als centres per dur a terme la vacunació a les persones que ho vulguin. Posteriorment, es procedirà a oferir el vaccí de manera esglaonada per grups d’edat de major a menor, a partir dels 60 anys, a tots els ciutadans que vulguin vacunar-se. 

Pel que fa al procediment per sol·licitar la quarta dosi de la vacuna, Jover ha explicat que des del ministeri de Salut s’està treballant per tancar els detalls que definiran el circuit i sistema de peticions i la posterior administració i que pròximament s’anunciaran tots els detalls.

Interpel·lat sobre si les 3.000 dosis del vaccí de Moderna que van arribar dimarts des de França, anunciades avui per l’ambaixador Jean-Claude Tribolet durant una trobada amb els mitjans amb motiu de la celebració del 14 de juliol, tenien alguna cosa a veure amb la decisió d’obrir a més persones la quarta dosi del vaccí, Jover ha deslligat els dos fets i ha detallat que aquestes 3.000 dosis formen part de l’acord ja assolit el seu dia amb el país veí pel subministrament de 20.000 vacunes.

Diagnosticats 390 casos i 4 nous hospitalitzats la darrera setmana

La setmana passada es van diagnosticar fins a 390 casos nous de Covid i quatre persones més van ingressar a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, segons les dades fetes públiques avui pel ministre portaveu. Eric Jover ha destacat que malgrat l’increment de la pressió al centre hospitalari, que ara compta amb sis persones ingressades a planta, el nombre de casos actius s’ha reduït en 57, ja que els darrers set dies s’han arribat a donar fins a 447 altes.

D’aquesta manera, d’ençà de l’inici de la pandèmia s’han diagnosticat 45.061 persones de Covid, dels quals 659 continuen actius, a la vegada que s’han comptabilitzat fins a 44.249 altes. Sortosament, el nombre de víctimes mortals es manté en 153 i, òbviament, no hi ha cap aula en vigilància.

Quant a la campanya de vacunació, des de l’inici del pla s’han inoculat 157.818 vaccins per fer front al coronavirus SARS-CoV-2, 58.157 dels quals corresponents a primeres dosis, 57.522 a segones i 42.341 a terceres.

Pel que fa al brot que es va detectar la setmana passada a Clara Rabassa, el ministre ha informat que actualment hi ha encara sis residents i un treballador positiu, majoritàriament sense símptomes o amb simptomatologia lleu, tot i que un dels afectats és una de les persones que han ingressat aquesta darrera setmana al centre hospitalari.

Davant la situació actual de la pandèmia, Jover, que ha assegurat que se seguirà estant amatent a la seva evolució, ha explicat que el Govern ha acordat prorrogar novament les mesures actuals per fer front a la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2. La pròrroga té una durada d’una setmana i serà d’aplicació per tant fins al pròxim dimecres 20 de juliol.