Diari digital d'Andorra Bondia
Els participants venien preparats per la pluja.
Els participants venien preparats per la pluja.
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, tallant la cinta per inaugurar la caminada.
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, tallant la cinta per inaugurar la caminada.
Alguns participants duien impermeables.
Alguns participants duien impermeables.
Saravia, Astrié, Marsol i Pallarés, al capdavant de la marxa solidària.
Saravia, Astrié, Marsol i Pallarés, al capdavant de la marxa solidària.
Grans i petits han recorregut els 3,7 quilòmetres de la marxa.
Grans i petits han recorregut els 3,7 quilòmetres de la marxa.

Salut posa data al registre de casos de càncer: mitjans o finals del 2023


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: Facundo Santana

El ministre de Salut, Albert Font, ha anunciat avui, en el marc de la 9a edició de la Caminada contra el càncer, que a finals del 2023 el ministeri preveu tenir una eina que els permeti “manipular dades contra el càncer”. “Volem veure què ens arriba i en què fallem a nivell de societat. Si hi ha massa fum, tubs d’escapament o molts productes o atmosferes cancerígenes”, ha apuntat. Font ha precisat que l’instrument, en què el ministeri fa anys que treballa, no ha de ser només un “registre de malalts de càncer enllistat amb números”, sinó que ha de ser “dinàmic”, “evolutiu” i que “s’adapti a les necessitats del país”. Precisament, i després que dimecres passat el ministre comuniqués les primeres dades per diagnòstics fets per anatomia patològica, ha assenyalat que “falten dades prou fiables per saber la incidència i la prevalença del càncer”.

D’altra banda, i qüestionat sobre la possibilitat que la unitat de radioteràpia sigui una realitat al país, ha explicat que la radioteràpia té un ventall d’aparells diferents que s’utilitzen en funció de la tipologia del càncer i, per tant, no tenen clar de quin s’hauria de dotar Andorra. Però el que sí que tenen clar és que no poden comprar-los tots i amb un  “tampoc farem res”, segons Font, ja que “el problema que hi ha és que no sabem si tenim prou pacients”. “Tenim por de comprar l’aparell i que els pacients continuïn desplaçant-se a França o Espanya per rebre el tractament, perquè allà disposen d’un personal molt més entrenat i uns aparells que sempre seran millors que els que podríem arribar a tenir al Principat”, ha manifestat el ministre. Per això, ha indicat que la solució per evitar que la gent continuï desplaçant-se, ha de ser un “remei pensat” i no llençar-se a la piscina. “Pensem que el més important és que els tractaments que es puguin dur a terme a Andorra siguin amb garanties”. Font ha recordat que el Principat no té hospitals universitaris ni grans centres mèdics de tractaments i serveis especialitzats, i que, sortosament a prop del país, disposen de centres de gran solvència.

Al seu torn, el president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, ha celebrat que el ministeri de Salut prevegi llençar una “eina de gestió” del càncer, tot i que ha insistit que “els números són molt importants per fer qualsevol cosa i necessitem quantificar també el que tenim”. “Si només anem amb intuïcions, ens podem equivocar”, ha alertat. Com ja va declarar al BonDia divendres, Saravia no està del tot convençut de les dades facilitades dimecres passat, ja que assenyala que les xifres de casos haurien de ser similars a les daltres països i és per exemple sorprenent que el càncer amb més incidència entre els homes sigui el de còlon, i no el de pròstata, com arreu.

Pel que fa a la resposta de Font sobre la possibilitat de tenir una unitat de radioteràpia al país, ha dit que entén el neguit i que en pot compartir certs aspectes, però com ja va discutir amb els exministres de Salut Carles Álvarez Marfany i Joan-Martínez Benazet, no és necessari tenir moltes màquines per donar servei als malalts: “A la Teknon tenen dos lineals amb dues màquines. Nosaltres només en volem una”, ha ressaltat. 

Ara bé, el que sí que té clar Saravia és que “s’ha de llogar un equip que ens pugui donar servei i, si és possible, el mateix que ens està donant fora d’Andorra. Copiem una mica el que fan als països veïns per replicar-ho aquí”. Per això, ha advertit que “si no ho fem mai”, d’aquí a cinc anys la situació continuarà sent la mateixa i persistiran els dubtes si tirar-ho endavant o no, o si un cop adquirida la maquinària, els pacients la utilitzaran o no.

Prop d’un miler de persones desafien la pluja i participen en la 9a Caminada contra el càncer

Ja des de primera hora del matí la pluja s'ha estès per tot el territori, però no ha sigut un obstacle perquè se celebrés la 9a edició de la Caminada contra el càncer que organitza cada any l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca). Així, unes 900 persones s'han aplegat aquest matí a la plaça del poble d’Andorra la Vella per recórrer els 3,7 quilòmetres de la ruta solidària. Entre els participants hi havia moltes persones, com la família de la Meritxell, que ja venien preparades amb roba d’abric i paraigua per fer front a la pluja i poder fer la caminada en les millors condicions possibles. “Ho fem amb il·lusió i per una bona causa”. En el seu cas, com el de molts dels assistents que s'han aplegat avui, el càncer és una malaltia que els ha tocat de prop. En el seu cas, tenen persones molt properes que han d’afrontar setmanalment el desplaçament d’Andorra-Barcelona per sotmetre’s al tractament de radioteràpia, que encara no existeix al Principat. Meritxell ha reivindicat la necessitat de la unitat, que facilitaria la vida d’aquells que ho pateixen. Una altra família, la de Jose Ángel Rodríguez, que participaven per primera vegada a la Caminada. La seva dona, Conchi, considera que “s’haurien de destinar més recursos econòmics i professionals per investigar el càncer i altres malalties greus, així com invertir més en psicologia”. Una alta de les participants, Maria de la O Soto, que fa set anys que fa la Caminada, ha manifestat que fan falta més iniciatives solidàries per recaptar diners, però sobretot per conscienciar a la gent. A més de famílies i persones adultes, també hi han participat diferents joves com la Melània, que ho ha fet acompanyada d’un grup d’amics. “És la primera vegada que participo i em sembla una molt bona iniciativa perquè, d’una banda, els diners que es recapten són per ajudar els malalts de càncer, i de l’altra, fas esport”. En finalitzar la cursa s'ha anunciat que s'han exhaurit les 15.000 samarretes de l’edició.

Caminada contra el càncer
ASSANDCA
radioteràpia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte