Diari digital d'Andorra Bondia
Rosa Vidal, Albert Font i Montserrat Puig en la roda de premsa d'aquest matí.
Rosa Vidal, Albert Font i Montserrat Puig en la roda de premsa d'aquest matí.

Salut posa en marxa el programa de detecció precoç de càncer de còlon


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Agències

L’any passat es van registrar 35 nous casos de càncer de còlon, 22 en homes i 13 en dones, la qual cosa suposa el 14% del total de nous càncers detectats al país. Una dada que coincideix amb la incidència a nivell global i que s'ha donat a conèixer avui en el marc de la presentació del programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que ha començat avui mateix. Es tracta d’una demanda que des de fa anys reclamaven l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i la Federació d’Associacions de la Gent Gran. 

Cal recordar que el de còlon és el segon càncer amb més freqüència darrere del de mama en les dones i darrere del de pròstata en els homes, com ha posat en relleu la gastroenteròloga Montserrat Puig. Pel que fa al total de nous càncers, des del laboratori d’anatomia patològica de l’hospital se’n van diagnosticar 253. Tot i que es tracta d’unes dades que no estan del tot tancades, són amb les que de moment es treballa, segons ha exposat la cap d’àrea del departament de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. De fet, així es desprèn del registre de tumors que s’està portant a terme, tal com ha puntualitzat el ministre de Salut, Albert Font, que ha recordat que la finalitat d’aquest registre “dinàmic” és “saber si detectem bé els càncers al país, si som eficaços”. També ha manifestat que “confiem que hi hagi una bona acollida del programa”.

El programa de detecció és el segon que s’impulsa al país després del de càncer de mama amb la finalitat principal de reduir la mortalitat i disminuir la incidència de la malaltia, ja que si es detecta en fase inicial augmenta la probabilitat de curació, ha remarcat Puig. Per la seva banda, Vidal ha destacat que un dels seus objectius és arribar almenys al 30% de la població de risc mitjà en la primera ronda: persones d’entre 50 i 74 anys que no tinguin antecedents familiars i que tinguin l’edat com a únic factor de risc no modificable. Amb el temps s’espera assolir el 75% de participació. D’aquesta manera es poden detectar casos on la malaltia es troba en fases inicials primerenques. Segons Vidal, es podrien beneficiar del cribratge més de 25.000 persones. El finançament inicial del programa és de 114.000 euros, tot i que depenent de l’adhesió que s’aconsegueixi, la partida pot ser ampliable, ha explicat Vidal. Per al pacient, és totalment gratuït.

El programa consisteix a fer-se cada dos anys una prova per detectar si les deposicions contenen quantitats petites de sang no perceptibles a simple vista. Pel que fa al funcionament, Vidal ha indicat que totes les persones que es trobin en la franja dels 50 als 74 anys rebran una carta d’invitació al programa per ordre protocol·lari, juntament amb el consentiment informat. Amb aquests documents podran adreçar-se al CAP per recollir un tub per prendre una mostra de femta. Un cop presa, caldrà datar-la i portar-la de nou al CAP, que al seu torn enviarà el tub al laboratori per analitzar-ho. Si el resultat és negatiu, s’enviarà el resultat per carta i es convidarà la persona a fer-se de nou la prova en dos anys, i si el resultat no és concloent, se l’avisarà per recollir un altre tub i repetir la mostra. En cas de resultat positiu, els indicis de sang probablement indiquin una lesió benigna. No obstant això, es contactarà la persona des de la unitat de cribratge del SAAS creada específicament i serà citada per fer-se una colonoscòpia. Si no es detecten pòlips ni càncer, es recomanarà al pacient seguir el programa de detecció precoç i se’l contactarà de nou en 10 anys. Si es detecta algun pòlip, s’estudiarà si cal fer-ne revisions periòdiques o bé retornar al programa de cribratge també en 10 anys. Si es detecta càncer, es derivarà el pacient al circuit assistencial pertinent. 

El programa disposa d’un telèfon d’atenció directa: 867785, disponible de dilluns a divendres de 10.00 a 13.00 hores.

31.000 mamografies i 148 casos en 15 anys

El ministre de Salut, Albert Font, ha aprofitat la presentació del cribratge de càncer de còlon i recte per fer balanç del de mama, que es va iniciar el 16 de novembre del 2007 i actualment es troba ja en la vuitena ronda. Així, ha recordat que des de llavors el programa ha permès diagnosticar un total de 148 dones afectades per aquesta patologia i s’han fet més de 31.000 mamografies.

El titular de Salut també ha posat en relleu que la participació en el cribratge de càncer de mama ha anat en augment a mesura que ha passat el temps, de manera que  les darreres rondes s’ha assolit el 50% de la població diana citada.

cribratge
càncer
colon
població
anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte