Salut recomana l'ús de les FFP2 per frenar l'avanç de la variant Òmicron, entre quatre i cinc vegades més infecciosa que la Delta, i evitar el col·lapse del circuit d'atenció primària.
Salut treballa amb una certesa, més que amb una hipòtesi: que la variant Òmicron serà la que acabarà prevalent també entre nosaltres, com reporten estudis efectuats a Sudàfrica, la Gran Bretanya i Dinamarca. El dubte és quan, tot i que serà més aviat que tard: recordin que en l’anàlisi d’aigües residuals de fa quinze dies la presència d’Òmicron era nul·la, i que en el de la setmana passada fregava el 30%.
Aquesta és la mala notícia. La bona, si es pot dir així, és que es tracta d’una variant molt més infecciosa, entre quatre i cinc vegades més que la Delta, però que genera quadres menys greus, fins al punt que, segons la secretària d’Estat, Helena Mas, tots els pacients ingressats a l‘hospital –i ahir eren 33, dos menys que divendres– ho estan per culpa de Delta.
Controlada aparentment la pressió sobre el sistema sanitari, especialment a l’UCI –ahir hi havia catorze pacients, els mateixos que divendres, però només vuit de ventilats, en lloc de deu– el temor del ministeri és que el previsible increment de contagis que acabarà generant Òmicron col·lapsi l’atenció primària. Entre les mesures que recomana de forma insistent per frenar l’avanç de la nova variant destaca l’ús de mascaretes FFP2 “en situacions d’especial exposició”: reunions de treball, visites a centres sociosanitaris i assistència a actes esportius i culturals. És a dir, “en interiors”, conclou Mas.
L’estratègia és sobre el paper clara: ralentitzar tant com es pugui la transmissió exponencial d’Òmicron, que és segons Mas entre quatre i cinc vegades més infecciosa que la variant Delta, per evitar la saturació dels metges referents. A banda de la FFP2 i de les altres mesures ja sabudíssimes –reduir les intercaccions, observar la distància de seguretat i fer ús abundant de l’hidrogel– el Grup de Treball que integren experts de Salit, el SAAS, l’oficina Covid i la Creu Roja estudia un protocol que, en les escasses línies apuntades per la secretària d’Estat, consistirà a potenciar el rastreig i a assistir els pacients asimptomàtics amb “recursos telemàtics o automatitzats” amb l’objectiu que els metges referents es puguin concentrar en els simptomàtics.
La pregunta òbvia, quina és ara mateix la prevalença de les dues variants, queda de moment sense resposta. Amb les dues úniques pistes ja conegudes –que l’últim estudi d’aigües residuals indica que el 30% dels contagis ja son cosa d’Òmicron, i que a l’hospiatl tots els ingressats ho son per Delta– i una convicció: Òmicron serà la variant prevalent també a Andorra, i això significa que els positius, lluny de disminuir, augmentaran previsiblement els pròxims dies i setmanes. El repte, insisteix la secretària d’Estat, és evitar que aquest increment desbordi l’atenció primària.