El Comú deixarà aquest curs d’aportar diners a Camprabassa i s’estalviarà mig milió.

Naturland deixarà de ser una rèmora per a les arques de Sant Julià. I més aviat del previst. Segons el calendari amb què treballaven el Comú i la societat explotadora del camp de neu, Camprabassa, les injeccions de capital s’havien d’allargar fins al 2026: aquest curs havien de ser 300.000 euros, i el que ve, 200.000, i d’aquí a dos anys encara hi havia una mínima partida prevista. Però això ja no serà així. Segons l’acord a què han arribat el Comú i la direcció de Naturland i que s’aprovarà avui al Consell del Comú, aquest mateix exercici ja no hi haurà transferències. Tampoc el que ve ni el següent, de manera que s’estalviarà mig milió llarg de tresoreria. El cònsol lauredià, Cerni Cairat, ho resumia ahir així: “Deixaran de sortir diners de la caixa del Comú cap a Naturland, i a canvi el parc buscarà el finançament que necessiti per fer la seva operativa i les seves inversions en entitats financeres privades. La premissa de l’acord era mantenir la viabilitat de l’explotació a partir d’aquest finançament privat, i estem convençuts que serà així”.
 
Per aplanar el camí en aquesta nova etapa de Camprabassa, el Comú avalarà les pòlisses, i això, admet Cairat, tindrà un “lleuger” impacte en l’endeutament de la corporació, “però a canvi, el deute de la societat amb el Comú deixarà de créixer”. Cal tenir en compte que el curs passat encara hi va transferir 400.000 euros, i cal també recordar que el deute actual de Camprabassa amb el Comú s’enfila als 3,5 milions. I això, després que el mandat passat es convertissin en accions 6,5 milions d’euros del deute pendent. Una capitalització discutida però necessària per garantir la viabilitat del camp. Així que Naturland deixarà d’engreixar el deute però encara trigarà a eixugar-lo del tot.
 
La pregunta òbvia és què passarà amb els 3,5 milions pendents: espera el Comú recuperar-los, o es resigna a una nova condonació encoberta, en forma de condonació? “Ens hem fixat objectius per fases, vist el dolorós precedent que tenim en matèria financera. El primer era que el Comú deixés de fer-hi transferències, i això ja ho hem aconseguit. A partir d’aquí es tracta que l’explotació sigui rendible, que pel sol fet d’obrir la persiana els ingressos siguin superiors a les despeses. Estem en vies de sortir-nos-en. I per acabar, i una vegada sigui capaç de generar beneficis, que pugui retornar el deute”. 
Un deute, recordin, que al tancament de l’exercici del 2021 s’enfilava globalment a l’astronòmica quantitat de 24 milions d’euros. Amb la reorientació de l’oferta, el canvi de direcció i les mesures aplicades després de la pandèmia, Naturland va tancar el 2023 amb 112.000 visitants, un increment del 5% respecte a la temporada anterior. Els ingressos també van augmentar en un percentatge similar. 
 
Verge de Canòlich, a peu
D’altra banda, Sant Julià ha estrenat aquesta mateixa setmanada nova fase en la peatonalització de Verge de Canòlich i el trànsit de vehicles hi estarà restringit les tardes dels dies laborables de 17.30 a 21 hores, i els caps de setmana i festius, de 10 a 21 hores. Això serà al tram comprès entre la plaça de la Germandat i el centre esportiu. El Comú no ha previst de moment allargar-ho a la resta de l’avinguda, però Cairat avança per a mitjans de mandat un concurs d’idees per reordenar aquesta via: “L’objectiu és redefinir les prioritats. Fins ara era el trànsit rodat, en endavant volem que ho siguin els vianants. Però la pacificació ha de tenir en compte que és una zona residencial i comercial i que hi ha d’haver espais de càrrega i descàrrega. La millora de l’entorn urbà de Verge de Canòlich i carrers adjacents estarà estretament lligada a la finalització del vial, que permetrà allunyar el trànsit del centre del poble”. Així que una mica més de paciència. Fins al 2027.