La primera jornada dels vuitens Debats de recerca, que se celebren fins avui a la sala d’actes de MoraBanc, va servir ahir per constatar el desenvolupament que viu la investigació a Andorra i el potencial que té la recerca científica tant des del punt de vista privat com públic. Si més no, en aquesta idea van coincidir el coordinador dels Debats, Èric Jover, i la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, que va destacar la feina del ministeri, que “fa de lligam entre les peces, incentivant la recerca i donant ajudes econòmiques”.
Sota el títol Investigant la realitat, els Debats tenen com a eix central la física i la química, un tema cabdal “per als reptes que té la nostra societat al segle XXI”, segons va destacar Jover, tot i admetre que la física i la química “no són els camps més atractius de la ciència”.
Entre els ponents, un grup de gent tan variada com Matías Rey, un doctorand andorrà de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, que va parlar de la grip A, una recerca amb potencials resultats a curt termini, i Marc Núñez, doctorand Cemes-CNRS a la Universitat Paul Sabatier, que investiga al voltant del grafè, un material que pot esdevenir “una nova revolució industrial”, segons Jover. Són investigadors andorrans que treballen al voltant del món i residents com Jordi Llovera, doctor enginyer industrial, que treballa a Enginesa en el camp energètic.
Suñé va destacar tot el ventall d’investigacions que s’estan duent a terme i el fet que molts dels ponents han rebut ajuts del Govern des de fa temps per a l’elaboració de les seves tesis, que posen en comú en aquest esdeveniment. Ara, a més, sembla que tots aquests professionals es poden recuperar per a Andorra. “Fa quinze anys t’hauria dit que estan condemnats a fer-les a fora, ja que la majoria d’aquestes recerques fan servir infraestructures molt grans i costoses”, va explicar Jover, però ara “no veig gens impossible que tinguem grups de recerca en centres universitaris potents, com poden ser Barcelona o Tolosa, i puguem crear grups de recerca que, des d’An­dorra, treballin amb infraestructures més pesants. Entenc que les diferents institucions de recerca, siguin públiques o privades, ho estan desenvolupant”.
La conferència d’obertura va anar a càrrec del director del Centre de Recerca en Biomaterials, Bioenginyeria i Enginyeria de Teixits, de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Xavier Gil, un expert en teixits humans, que va explicar com tot i encara no ser capaços de crear materials complexos del cos humà, els investigadors estan a prop de fer nous teixits que substitueixin els naturals d’un pacient i fer que s’arribi millor a l’edat avançada.