El 2023 acaba deixant enrere el segon any consecutiu més càlid des del 1950, amb una anomalia de 2ºC positius de temperatura mitjana anual respecte al període de referència (1981-2010) que es consolida en els darrers vint-i-quatre mesos, segons assegura Andorra Recerca Innovació (AR+I). Així, l’estació central de FEDA, situada a 1.135 metres d’altitud, ha recollit una temperatura mitjana de 12,3ºC aquest 2023, amb un darrer mes de l’any que ha marcat una temperatura màxima mitjana de 10,2ºC i una temperatura mínima mitjana d’1,2ºC, xifres que suposen una anomalia fins i tot superior a la del conjunt de l’any: +2,6ºC.
“Des del 2015 no tenim cap any amb temperatures properes al que seria normal, ja que cada any estem superant els rècords anteriors dels mesos més càlids, de manera que ens preocupa que fa mesos que acumulem anomalies positives sense tenir mesos que siguin normals”, va valorar la investigadora de l’Eix Muntanya de l’AR+I, Anna Albalat. De fet, aquest 2023 no s’ha registrat cap mes amb una anomalia negativa. Els mesos d’agost i setembre han estat els més càlids des del 1950, els mesos d’abril, octubre i desembre els segons més càlids, i finalment març i novembre els tercers més càlids.
Pel que fa a les temperatures diàries, destaca el caràcter de les anomalies positives majoritari durant l’any amb 285 dies, dels quals 104 han estat molt superiors de les mitjanes diàries. En canvi, només 80 dies han estat per sota la mitjana climàtica, dels quals només tres han estat molt inferiors. Segons Albalat, “el problema és que estem superant rècords de temperatura mensuals, ja hem sobrepassat l’anomalia d’1,5 graus que es marcava en l’àmbit internacional i anem cap a aquesta dinàmica si continuem amb el desenvolupament que portem. El canvi climàtic té un procés natural i l’acció humana està accelerant aquests canvis”.
I això, com afecta Andorra? L’AR+I apunta que “es parla molt dels efectes sobre el turisme, però també n’hi ha sobre la salut humana i els ecosistemes, a l’hivern i a l’estiu, amb un increment de la intensitat de les onades de calor i la reducció dels recursos hídrics, ja que som capçalera del riu, no tenim embassaments i hem d’agafar l’aigua de la neu i dels aqüífers, així que tot passarà per una millor gestió de l’aigua”, va vaticinar la investigadora.
Pel que fa a les precipitacions, durant el desembre s’han acumulat un total de 65,2 mm i en tot l’any 728,9 mm, pròxims a la mitjana climàtica, amb una anomalia negativa del -4,7%. Si es baixa a escala mensual, la precipitació ha estat deficitària i irregular sobretot els mesos de març i setembre, que han estat els més secs. Els mesos més plujosos han estat al juny i l’octubre, aquest darrer la major part en pocs episodis.
El Pirineu, entre 1 i 2 graus més del normal
Al conjunt del Pirineu, segons va fer públic ahir el Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura mitjana s’ha mogut entre 1 i 2 graus per damunt del normal. A tota la meitat est de l’Alt Urgell, la meitat oest de la Cerdanya, el nord del Pallars Sobirà i la totalitat de la Vall d’Aran, la mitjana final del 2023 s’ha situat uns 2 graus per damunt de la mitjana climàtica. A l’Alt Urgell, aquesta situació inclou municipis com la Seu, les Valls de Valira, Alàs i Cerc, Arsèguel, Estamariu, Cava, el Pont de Bar, Josa i Tuixent, la Vansa i Fórnols, Ribera d’Urgellet, Organyà i Fígols i Alinyà. A la resta del Pirineu, informa RàdioSeu, l’anomalia ha estat més moderada, però han arribat al voltant d’1 grau per damunt del normal. A l’oest i sud de l’Alt Urgell, la franja engloba Montferrer i Castellbò, Cabó, Coll de Nargó, Oliana, Peramola i Bassella.