“Per atraure inversió estrangera no n’hi ha prou amb competir en el terreny fiscal sinó que cal oferir confiança en la seguretat jurídica, tasca per a la qual la principal garantia és el treball dels notaris”. Així de contundent es va mostrar ahir el president de la Unió Internacional del Notariat (UINL), Daniel-Sédar Senghor, que es troba aquests dies al país per “conèixer una mica més el funcionament del notariat andorrà i oferir la col·laboració de la UINL per enfortir encara més la seva pràctica professional”.
Així mateix, Senghor, que va confessar tenir “molta simpatia” pels notariats petits ja que quan va començar a treballar a Dakar “hi havia només tres notaris, un menys que a Andorra”, va lloar la tasca que porten a terme els notaris del país, que constitueixen un cas singular en aquest àmbit ja que al marge de notaris exerceixen també com a registradors.
A més, el president de la UINL va recordar que “la importància i la contribució a l’intercanvi internacional no és en proporció a la importància del notariat sinó que els petits tenen molt a oferir i fer una gran contribució al treball internacional”. En aquesta línia, Senghor va destacar la tasca que porta a terme al plenari de la UINL així com a la comissió d’Afers Europeus de l’organisme –que compta amb representants de 86 països– del president de la Cambra de Notaris d’Andorra, Joan-Carles Rodríguez Miñana, de qui va assegurar que “és un membre molt dinàmic”.
Quant als reptes que té la professió, el president de la UINL va ser també prou contundent. “El gran repte és el d’ahir, el d’avui i el de demà i no és altre que demostrar la utilitat de la nostra professió”. En aquest sentit, Senghor, que va lamentar que “en molts llocs consideren que els notaris són persones privilegiades”, va destacar que “estem en un món que oblida els valors” i va assegurar que “l’important no és el notariat, sinó el servei que aquest fa a la societat” ja que “l’única manera d’avaluar el valor d’una professió és la seva contribució a la societat”. I va recordar que el notariat és un servei públic a la mà d’una professió privada, i que és precisament aquesta col·laboració la que garanteix el respecte dels drets humans”.
Senghor, acompanyat per la presidenta de l’Oficina Notarial Permanent d’Intercanvi Internacional (ONPI), Agueda Luisa Crespo, va visitar ahir a la tarda les notaries, i aquest matí té previst visitar el Consell General, mantenir una trobada amb el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, abans de ser rebut pel copríncep Joan-Enric Vives.