Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del vídeo promocional d'Aerolíneas Argentinas durant la Covid-19.
Imatge del vídeo promocional d'Aerolíneas Argentinas durant la Covid-19.

Sense alternatives, els temporers argentins només demanen que els deixin viatjar


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Aerolíneas Argentinas

Els familiars dels ciutadans argentins que es troben fora del país no es cansen de demanar al president de l’Argentina, Alberto Fernández, que posi els mitjans adients perquè puguin tornar-hi. Així, avui als grups dels treballadors temporers argentins que hi ha a les xarxes socials es compartia una nova campanya iniciada a la plataforma Change. Org que demana, en concret, que s’habilitin altres companyies aèries per repatriar als argentins a l’exterior. Unes 11.000 persones han signat ja la petició.

La mare d’un noi argentí que està a Barcelona demana en l’argumentació de la campanya que es prenguin mesures de manera urgent per fer possible el retorn al país. I proposa que una d’aquestes accions sigui que almenys durant un temps determinat altres companyies que no siguin Aerolíneas Argentinas puguin programar vols perquè els familiars atrapats a Espanya puguin retornar. Així, es fa referència a LaTam, American Airlines, United Airlines, Air Europa, i Iberia, entre d’altres. 

“No demanem que ens vinguin a buscar, sinó que ens deixin viatjar”
Una d’aquestes persones que s’ha quedat atrapada a Andorra és el Juan, un treballador temporer argenti que viu amb la seva parella al Pas de la Casa i que vol tornar a l’Argentina però no sap quan podran fer-ho. “No demanem que ens vinguin a buscar, sinó que ens deixin viatjar”, declara. El que més els encén és que hi hagi avions de companyies com Iberia o Lufthansa que han viatjat buits a Buenos Aires per repatriar ciutadans europeus. Per què no s’aprofiten aquests vols d’anada per portar ciutadans argentins que estan atrapats a Europa? Això és el que no poden entendre de cap de les maneres.

En el seu cas, de moment no tenen problemes per sobreviure al país. A ell li van liquidar tot el mes de març segons el que li corresponia, afirma,i li han rebaixat un 50% el lloguer del pis on s’està durant tot aquest mes. La seva parella tenia contracte fins a mitjans d’abril, però amb la crisi de la Covid-19 no està treballant. De fet, el Juan en principi havia de tornar al seu país l’1 de juny amb la companyia Level, però a causa de la crisi sanitària, l’empresa per la qual treballava va rescindir els contractes abans. Ara té un vol amb Iberia per l’1 de maig però dubta que pugui viatjar i es troba amb la incertesa de no saber què passarà. Un incertesa que se suma “a la de tenir por de saturar el sistema sanitari andorrà” perquè és un país petit i nosaltres som uns quants, fa notar. 

Explica que sempre que ha trucat al telèfon 188 ha tingut una molt bona atenció. Una atenció, diu, que no es correspon amb la que reben del govern argentí. Perquè no tenen respostes, perquè van fer un decret d’urgència que recull que havien de planificar els viatges de retorn dels residents que estaven fora de l’Argentina i perquè aquest cronograma “mai no l’han fet”. 

També es queixa de les suposades ajudes que el govern argentí ha de fer arribar a les persones que estan fora del país. N’hi que estan en una “situació crítica” i d’altres que en comptes d’arribar-los els medicaments que necessiten, per exemple, n’han rebut uns altres. “N’hi ha que s’estan morint de gana i estan tirats al carrer, afirma”. No aquí a Andorra, sinó en d’altres països.

De bon grat, el Juan hagués marxat en l’avió que el Govern i Grandvalira van negociar, però com que no era treballador del domini tampoc no ho hauria pogut fer.

“No tenim alternatives”
El que sí ho hauria fet és la Majo i un bon grup de treballadors de Grandvalira que ja tenien coll avall que podien marxar el 5 d’abril amb el vol d’Air France que havia de sortir des de Tolosa.

Grandvalira sí que els va liquidar el mes sencer i “s’estan portant ‘de diez’ amb nosaltres, afirma. “De meravella”, tant l’empresa com el Govern d’Andorra.Un cop van tancar l’hotel on vivia es va traslladar a un pis, al costat d’on viu la seva germana. Han pagat el lloguer fins al 16 d’abril i si s’ha de quedar més temps esperen que els facin alguna rebaixa. Remarca que la gent del país s’està portant molt bé amb ells, estan baixant els preus dels lloguers i fins i tot en alguns casos n’hi ha que els han deixat gratis. I que en qualsevol cas saben que el Govern d’Andorra els ajudarà si ho necessiten.

Aquesta realitat contrasta amb la del govern argentí, que no els va permetre l’entrada al país. “No del vol –recalca-, sinó dels argentins que hi havien de viatjar. Això els ho van comunicat el 2 d’abril, dos dies després d’haver pagat la meitat del cost del vol (300 euros). El mateix dia el govern argentí va fer públic un comunicat segons el qual “Aerolíneas Argentinas eren uns herois perquè s’estaven encarregant de les repatriacions, i que el govern estava ajudant amb diners als argentins que estaven fora del país”.

La realitat és que els treballadors argentins estan trucant als consolats i tant a Madrid, com a Barcelona no els donen solucions. Ens diuen que vam venir a treballar i que tenim diners. Per tant, “s’han de mantenir amb el que han guanyat”.

La Majo repeteix una i altra vegada que “no tenim alternatives”. Hi ha gent que ha tret bitllet amb Aerolíneas a un preu d’entre 700 i 1.000 euros i els hi han cancel·lat fins a tres vegades, sense donar explicacions. I el que més ràbia els fa és que el govern del seu país diu que hi ha vols però que els que no volen tornar són ells, quan en realitat no és així.

alternatives
temporers
argentins
demanen
viatjar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Article BON DIA 10 abril Ramon He enviat missatge al Pablo Harvey.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte