Diari digital d'Andorra Bondia
Marta Alberch ha estat al capdavant de la direcció d’Unicef Andorra durant 11 anys.
Marta Alberch ha estat al capdavant de la direcció d’Unicef Andorra durant 11 anys.

Sensibilitzar sobre els drets dels infants, punt fort dels últims 10 anys


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: BonDia

Fa tot just una setmana, el comitè nacional d’Andorra per  l’Unicef va anunciar el relleu en la direcció de l’entitat. Així, Marta Alberch, que ha estat durant 11 anys al capdavant de la gestió operativa es desvincularà a finals d’aquesta setmana de l’entitat. Segons Alberch, “els canvis són importants i cal fer-los de tant en tant perquè aporten novetat i energia renovada, qualsevol canvi ens ajuda a créixer”. Pronuncia aquestes paraules enmig encara del traspàs que està fent al nou director, Albert Mora. I és que fins a finals d’aquesta setmana “els estic donant un cop de mà”, manifesta. 

Tot i que és moment de fer balanç, Alberch té molt clars quins són els reptes clau en favor de la infància, tant a nivell global com local en el context de la crisi generada per la pandèmia. I no es tracta de situar-los en primer, segon o tercer lloc, sinó de procurar donar-hi resposta de manera simultània. Així, considera que s’ha de vetllar com a societat per atendre la situació de fragilitat social i econòmica que viuen tantes famílies, vetllar per la salut mental dels adolescents i joves i fomentar un bon ús de les eines digitals. Un aspecte que descriu d’una manera més àmplia: perquè se’n faci un bon ús, no es produeixin abusos ni hi hagi en cap cas una desprotecció d’aquests infants i joves que les fan servir encara més perquè estudien a distància, fa notar. 

A l’hora de fer una mirada retrospectiva d’aquesta dècada a  la direcció del comitè local, Alberch es mostra molt satisfeta de la tasca de sensibilització realitzada al país. En aquest sentit, assenyala que han treballat “molt bé amb tots els governs i els comuns”. També amb els partits polítics, “que han tingut en compte les nostres aportacions”. Per això, una de les fites que destaca és haver aconseguit que el Principat sigui “el primer país amic de la infància”. Ho és al 100% amb els consells d’infants a totes les parròquies. Creu que d’aquesta manera s’han posat les bases per treballar per als drets dels infants d’Andorra amb la llei de la infància i el pla nacional que ara s’està elaborant. I precisament han tingut l’oportunitat de fer tallers a totes les escoles perquè els infants siguin conscients que poden exercir un dret, el de la participació, que fa possible que la seva opinió sigui escoltada i tinguda en compte. També destaca l’esforç de contextualitzar l’estat de la infància a casa nostra amb les dades recollides  per l’Observatori de la infància.  

També subratlla les aliances teixides en l’àmbit públic i privat perquè “sense la implicació de la societat civil no podríem fer el que estem fent”. I un altre dels aspectes que considera un repte d’avui i de demà és treballar per la implicació de la gent jove. “Ara tenim més voluntaris joves que abans però hi ha molt per fer”, apunta. 

La fragilitat continua
Camerun, la República del Congo, Buthan i Zàmbia són països on el comitè local d’Unicef ha col·laborat en diversos projectes. En l’àmbit internacional, Alberch s’emporta “les vivències d’haver pogut anar sobre el terreny”. Sobretot pel que fa als projectes realitzats a països amb conflictes bèl·lics. Al Congo hi va estar quan s’acabava de signar la pau el 2007 i el que més la va impressionar és la situació d’esclavatge que vivien els pigmeus respecte dels bantús. “En ple segle XXI és una de les coses que més m’ha marcat”, confessa. L’altre viatge impactant va ser el que va fer amb l’Albert Llovera a Jordània, als camps de refugiats per portar les cadires de rodes. En aquest cas la va sorprendre “la positivitat i naturalitat amb què vivien el dia a dia els infants i les famílies”. Creu que amb la tasca d’Unicef en aquests camps van contribuir que els infants visquessin la situació de la manera més normalitzada possible amb l’accés a l’escola i l’arribada d’aigua a les cases dintre de les circumstàncies adverses.

Amb la perspectiva d’aquests anys, Alberch creu que s’ha avançat en els drets de la infància. Hi ha més nens escolaritzats i vacunats que mai i tractats contra les malalties i la desnutrició. Però la situació és molt fràgil.  I és que hi ha molts aspectes externs, com una pandèmia o una catàstrofe natural, que fan trontollar aquests avenços. Per això no s’ha d’abaixar la guàrdia.

sensibilitzar
drets
infants
Punt
fort
últims
10 anys
Unicef
Marta Alberch

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte