Diari digital d'Andorra Bondia
Sergi Vendrell i Amaia Navarro es comprometen a establir una línia directa amb els ciutadans a través d’un correu electrònic i un whatsapp.
Sergi Vendrell i Amaia Navarro es comprometen a establir una línia directa amb els ciutadans a través d’un correu electrònic i un whatsapp.

Sergi Vendrell: “Volem racionalitzar la despesa de la CASS i optimitzar els recursos”


Escrit per: 
M.S./ Foto: M.S.

Sergi Vendrell, en tàndem amb Amaia Navarro, volen “desgranar i racionalitzar la despesa” i “optimitzar els recursos” de què es disposen abans de tirar endavant qualsevol mesura correctora. Aposten també per una “comunicació constant” amb els ciutadans via correu i whatsapp, un “valor afegit” de la seva candidatura.

Què els ha motivat a presentar-se?
A. N.: Més que motivació és vocació. Creiem que necessitem gent jove, gent que lluiti pels drets dels ciutadans, i com a assalariats ens agradaria poder donar la nostra opinió i escoltar sobretot la ciutadania, que hi hagi una línia directa, donant un correu electrònic, un whatsapp perquè ens puguin arribar els neguits de la gent, i per això necessitem estar a dins.

Considereu que els assalariats no han estat ben representats?
S. V.: Crec que hi ha hagut una manca de comunicació i també una mica de poder involucrar-se i tenir aquesta comunicació entre el ciutadà i el candidat. Nosaltres volem aportar aquest valor afegit amb això que deia l’Amaia de posar a disposició dels ciutadans un correu i un whatsapp per estar en comunicació constant i que ens pugui transmetre els problemes i els neguits i nosaltres traslladar-los al consell d’administració. És una cosa nova que crec que el votant ha de tenir en compte.  Sí, hi ha la figura de defensora de l’afiliat, però nosaltres assumim aquest compromís d’escoltar i enviar directament aquest missatge al consell d’administració. A més, no formem part de cap partit, de cap associació, som una candidatura independent que representa la veu de la ciutadania.

Són eleccions on participa habitualment poca gent però que aquest cop compta amb deu candidatures.
S. V.: Creiem que és un tema social, que la ciutadania té un neguit i d’aquí surt que any rere any hi hagi més candidatures.
A. N.: Crec que hi ha un problema i hi ha més gent que s’està motivant per fer alguna cosa. Sí que és veritat que el fet que hi hagi tan pocs vots s’hauria de valorar. Els horaris, que no es pot fer vot electrònic, no es pot votar dissabte i diumenge, només es pot votar a la CASS, i això dificulta, per exemple a la gent del Pas de la Casa, poder anar a votar.

Hi pot influir també el fet que la majoria al consell d’administració sigui del Govern?
S. V.: És veritat que tenim poca representació, cada candidatura representa un 12,25% i el global d’assalariats un 25% del consell, però penso que proposant coses lògiques i que hi hagi un bé comú la resta de membres hi poden donar suport.

Com penseu fer arribar el vostre missatge?
S. V.: Intentarem donar-nos a conèixer al màxim, a mitjans, però també apropar-nos a empreses i grups i mirar d’explicar totes les nostres intencions i que la gent tingui confiança en el nostre vot.

Què podeu aportar amb la vostra candidatura al consell d’administració de la CASS?
A. N.: Sobretot, escoltar la gent del voltant. Com a treballadora he sentit gent explicant que té un o altre problema determinat i que la CASS no l’ha cobert, o altres que no han pogut fer un o altre tràmit en línia. El més important és escoltar i donar veu a dins al consell d’administració del que està passant.

Quines són les principals propostes que plantageu?
S. V.: Bàsicament el que volem és, un cop a dins, desgranar i racionalitzar la despesa de la CASS i optimitzar els recursos que s’estan portant a terme. Tenim propostes individuals, però la principal seria optimitzar els ingressos i donar resposta a les necessitats de la gent controlant la despesa, que any rere any va a més. L’objectiu seria cobrir la partida de pensions, i el que és la sanitat optimitzar-la amb els recursos que tinguem. Si s’ha de cotitzar a l’alça ho farem, però sempre que es faci aquest estudi individualitzant la partida de pensions amb la de sanitat.

O sigui que les cotitzacions siguin per a les pensions.
S. V.: Les pensions les paguem directament amb les cotitzacions i el que és la sanitat un cop en tinguem la despesa, l’optimitzem i veiem si realment cal incrementar o no la cotització o quines mesures correctores cal aplicar.

Quines altres mesures proposeu?
Quant no estàs dins i no tens les dades és difícil. Propostes n’aniran sortint.

És un moment important per tot el treball que s’està portant a terme per garantir les pensions, com veieu les propostes que ha fet l’actual consell d’administració?
A. N.: El tema de la jubilació als 67 genera molt rebombori, però és que és una realitat, la gent es demana si arribarà als 67 anys i tindrà una pensió. Hem d’estar a dins i veure el que està passant.
S. V.: El problema és que s’estan plantejant mesures i pegats i hi ha un problema de fons, que és que hi ha massa despesa, abusos, i tot això s’ha de reconduir. Un cop estigui sanejada aquesta part és quan s’han de prendre les mesures correctores, però no abans d’optimitzar el gruix i racionalitzar aquestes despeses. No fa massa van sortir els abusos i el sobrecost de 200.000 euros de les visites telemàtiques. Anem tard, s’hauria d’haver fet un pla de xoc preventiu i estem tapant forats sobre la marxa. Hem de mirar d’avançar-nos als fets, cal més control.

Sergi Vendrell: “Volem racionalitzar la despesa de la CASS i optimitzar els recursos”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte