Diari digital d'Andorra Bondia
Les associacions han exposat els seus neguits a l’exterior de l’antiga clínica Santa Coloma.
Les associacions han exposat els seus neguits a l’exterior de l’antiga clínica Santa Coloma.

“Si el funcionament de les reunions no canvia no té sentit que hi anem”


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

L’Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andorra (Afmma), l’Associació per la Defensa dels Joves amb Risc d’Andorra (Adjra) i Projecte Vida han advertit avui que no participaran més en les reunions i les taules de treball sobre salut mental i addiccions si no se les escolta i “si el funcionament de les reunions no canvia”, ja que no volen que “se’ns instrumentalitzi per sortir a les fotos, a la premsa i donar una falsa aparença de treball en equip”. De fet, després de la darrera Taula nacional de salut mental i addiccions ja han manifestat el seu malestar sobre alguns temes i la sensació que se’ls dona tot fet sense poder exposar neguits, queixes i propostes concretes. També han expressat haver rebut “un tractament molt desagradable i injust”. Ho ha subratllat la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio.

Avui ho han volgut fer palès en el que ha estat gairebé una performance, ja que han convocat els mitjans de comunicació a l’antiga clínica Santa Coloma, al costat del centre residencial d’educació intensiva (CREI), i han llegit de forma compartida un comunicat de sis punts en el qual clarifiquen que són entitats sense ànim de lucre que apleguen persones afectades per diferents problemàtiques que intenten donar solució a les necessitats dels col·lectius als quals representen. També s'han declarat associacions “apartidistes” que estan més enllà de les disputes polítiques conjunturals i que fan les seves aportacions de manera constructiva. Igualment, ha tornat a demanar un calendari clar de reunions, de les accions del Pla integral de salut mental i addiccions i d’altres programes. 

Especial toc d’atenció han dedicat al memoràndum d’entesa del Govern amb el bisbat en relació amb un centre de salut mental que es vol fer a la Seu d’Urgell. I és que les associacions consideren que hi ha “diferents indrets, bordes o immobles que són de titularitat pública i es podrien aprofitar perfectament”. Creuen que haver d’anar a un altre país suposa “seguir exiliant a fora” les persones que necessiten aquest tipus de recurs i denuncien que “se les oculta de la societat andorrana”, cosa que crea en elles la sensació de no sentir-se acollides pel seu país, a més d’estigmatitzar-les. 

També han expressat la preocupació que els suscita voler aprofitar les plantes buides del CREI per fer pisos per a persones amb malaltia mental i/o addiccions. Sobretot per no crear aquí “un gueto", ha apuntat amb fermesa la presidenta de l’Afmma, Rosa Lluís. També perquè es tracta d’una zona de risc geològic taronja, com es pot veure en un document que sostenien a la mà. Si a més, està previst enderrocar l’antiga clínica Santa Coloma sense preveure proteccions, no se’n saben avenir dels perills que això pot comportar, ha subratllar la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano. 

“Dormiu tranquil·les” 
Desanimades i “desinflades”. Així van sortir les associacions de la reunió mantinguda ahir amb el cap de Govern, Xavier Espot. Precisament sobre els seus neguits pel que fa la zona d’ubicació del CREI van rebre com a resposta que “dormíssim tranquil·les”, han afirmat tant Cano com Lluís.

I pel que fa a la necessitat d’un centre residencial de salut mental i addiccions al país, per a elles la resposta del cap de Govern va ser desoladora: “per quatre persones amb trastorns alimentaris no farem un centre”. Avui, però, Cano ha insistit que portar els joves a fora suposa que “marxin amb un problema i tornin amb quatre”. A més del trencament de les famílies, ha apuntat Lluís. 

funcionament
reunions
sentit

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte