En plena presa de consciència sobre la imperiosa necessitat de donar preferència al transport públic, als residents en la Seu i comarca no els resulta gens fàcil. Si fa uns dies eren els usuaris de l’autobús d’Andorra els que es queixaven dels preus exorbitats i les carències en el servei, ara tornen a ser els de la línia d’Alsa que enllaça amb Barcelona els que es veuen afectats pel servei. Divendres passat, com passa amb freqüència i des de fa molt de temps, van ser set els viatgers que es van quedar a l’estació del Nord perquè la companyia dona preferència als usuaris que compren un bitllet simple.
Divendres, deu minuts abans de la sortida de l’autobús que havia de sortir a les 10.30 (directe a Andorra amb parada a la Seu d’Urgell), aquests viatgers feien cua (amb les bosses ja carregades al maleter) per accedir al vehicle. No obstant això, els empleats de la companyia els van convidar a apartar-se, mentre altres usuaris anaven pujant a l’autobús. Després d’uns minuts d’espera, el xofer els va informar que l’autobús anava ple i que, per tant, es quedaven a terra. “Ja en altres ocasions havia passat el mateix, però la companyia ens havia posat en un altre autobús”. En aquest cas, en absolut: l’única opció que els van deixar era esperar-se al següent autobús, que sortia a les 13.30. Una llarga espera a l’estació, i sense la seguretat que en el següent servei sí tindrien seient.
Una sensació d’humiliació, denuncia la interlocutora del BonDia afectada per aquesta situació. “A banda que et poden generar problemes greus: i si tens una entrevista de feina, o una pràctica de conduir, o qualsevol cita important?”, pregunta. O simplement el dret d’arribar a destí a l’hora prevista.
En el seu cas, indica, es va dirigir a les oficines de la companyia a l’estació barcelonina. L’única resposta que en va obtenir va ser que omplís un full de reclamació. La resposta, li van dir, en quinze dies. “Et deixen tirat i se’n renten les mans; ens tracten fatal”.
El motiu de la discriminació d’aquests passatgers, viatjar amb un dels abonaments (cinc o deu viatges) que comercialitza la companyia i que abarateixen el cost del trajecte. Que, per cert, gaudeixen d’aquesta subvenció atorgada pel govern espanyol amb la doble filosofia de promoure l’ús del transport públic i facilitar l’economia de les famílies en un context de pujada de preus vertiginosa. Un dret que semblaria retallat per a les famílies de la comarca. S’ha de recordar que bona part dels usuaris més freqüents d’aquest abonament són estudiants que es desplacen setmanalment a la capital catalana.
Les denúncies han arribat en diferents ocasions a la taula de la síndica municipal de greuges. Des de l’Ajuntament s’haurien posat en contacte amb la companyia, però pel que sembla, amb resultats insuficients.