Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Antoni Silvestre, és advocat de quatre processats del ‘cas BPA’.
Josep Antoni Silvestre, és advocat de quatre processats del ‘cas BPA’.

Silvestre denuncia “el control polític de la justícia” i la “pèrdua de drets”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: C.A.

L’advocat Josep Antoni Silvestre va denunciar públicament ahir el que ell considera control, per part del poder polític, sobre la justícia, i la pèrdua “progressiva” de drets fonamentals a Andorra, i opina que “no s’hauria de normalitzar”. Entre les modificacions que proposa hi ha la de com triar el fiscal general. El cas BPA ha comportat un abans i un després en  l’exercici de la seva professió, i garanteix que també en la d’altres lletrats que actuen com a defensa dels processats. Assegura que se sent “perseguit” i sospita que “alguna cosa rara està passant” quan diversos d’aquests advocats estan sent investigats o processats. Precisament fa dues setmanes el Col·legi d’Advocats va admetre el recurs d’empara presentat per Silvestre per ser objecte d’investigacions judicials, segons va fer anunciar ahir. 
El lletrat té previst presentar un incident de nul·litat al Tribunal Superior (TS) després que li hagin denegat les darreres recusacions als magistrats per denunciar la vulneració del lliure exercici d’advocat. Considera que els magistrats i els secretaris del TS protagonitzen una sèrie “d’actuacions impròpies” i de tracte diferent vers la seva persona i els del seu despatx. Critica que el sistema judicial, des de diversos estaments, i amb una “actuació corporativista”, l’han acusat a ell de voler dilatar el judici. Silvestre remarca que ara la causa està aturada, primer, per la petició d’un actor civil, i segon, perquè ho ha sol·licitat el fiscal general en espera de si Silvestre recorre contra la negació de l’abstenció del fiscal. En aquest sentit, Silvestre es pregunta: “Que no hi ha altres fiscals que puguin sostenir l’acusació?”  A més, recorda que malgrat totes les acusacions que li han fet, el president del tribunal està fora del judici perquè li van donar la raó. 
Segons Alberca s’hauria d’haver abstingut de la causa BPA,  i considera que malgrat que el Consell Superior de la Justícia en l’argument per negar l’abstenció d’Alberca diu que el fiscal no té poder decisori, Silvestre el qualifica de part “qualificada, no  com una part més”. El lletrat va anar més enllà d’aquest afer i va dir que no es pot tolerar que el fiscal i el Consell Superior de la Justícia vagin a la nova Seu de la Justícia, i va qüestionar la divisió de poders. “Els batlles no s’han de reunir amb la fiscalia”, va dir, a més de proposar que “les atribucions que té el fiscal sobre batlles i magistrats han de desaparèixer”.

Menys drets 
Silvestre va denunciar ahir la “pèrdua progressiva de drets fonamentals” que, considera, està patint Andorra. “Des de vagues sense poder tallar el trànsit i que no molestin al Govern”, a “les traves” que s’han afegit al nou Codi de procediment civil per dificultar l’accés al Constitucional. També va posar d’exemple de la “pèrdua de drets”, la pretensió de la fiscalia de voler ampliar les escoltes telefòniques a més delictes o l’allargament fins a dos anys i mig de mantenir el secret de sumari “perquè fiscalia i magistrats puguin instruir sense que ningú s’oposi”, va dir. A l’entendre de Silvestre s’adopten aquestes mesures amb l’excusa de mantenir la seguretat, i el que es pretén, al seu parer, “és ficar la por al cos de la ciutadania” 
Silvestre encara no ha pres cap acció davant  la negació del Consell Superior de la Justícia a la petició que va fer de retirar el fiscal general, Alfons Alberca, del judici del cas BPA per ser cunyat de la secretària general del Govern. L’advocat estudia si portar-ho al Constitucional, però no té clar si ho pot fer per llei, i si ho fa ho faria per denunciar la vulneració del dret a un procediment degut. L’altra opció és portar-ho o bé a l’ONU, tal com ja va avançar, al Raonador del Ciutadà o tornar a demanar l’empara al Col·legi d’Advocats. 
Silvestre va criticar l’argumentació feta pel CSJ en negar-li la petició d’abstenció del fiscal perquè no comparteix el criteri d’extemporaneïtat, perquè considera que un secretari d’Estat no és igual que un secretari general i perquè malgrat que no decideixi, el fiscal és una part “qualificada”. 

Silvestre
denuncia
el control polític de la justícia
pèrdua de drets

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte