Sílvia Palau és psicòloga d’emergències i catàstrofes. L’ansietat és humana, diu, però l’hem de dominar perquè no es converteixi en pànic. I ens diu com.
En conec que només pensen en el coronavirus, no s’ho treuen del cap. És normal?
L’ansietat és una emoció natural, tots en tenim, ens prepara per gestionar anticipadament un perill. El problema és si la situació s’allarga i l’ansietat es cronifica. La hipervigilància, si l’altre tus, o esternuda, si m’he de protegir, si he de canviar de vorera... pot acabar generant una angoixa exagerada i irracional. I conduir al pànic, quan potser la realitat no és tan dramàtica.
I com es controla, l’ansietat?
El pànic és irracional, però molt contagiosa, és clar, aquesta inquietud. Vivim una situació greu però no catastròfica. Intentem tenir aquesta percepció, consultar les estadístiques oficials i seguir canals d’informació fiables, no la que circula sense cap control.
I si s’està enganxat a les xarxes.
La sobrecàrrega informativa, el bombardeig constant de notícies, i quasi totes negatives, a una velocitat espantosa, és contraproduent. Hem de controlar-la perquè l’angoixa que genera pot pertorbar la son, la gana. Ens hi va la salut.
Però el perill de contagi és real.
Cal seguir les recomanacions i els protocols. Evitar les pràctiques de risc. I no sortir al carrer si no és ara mateix absolutament necessari. Aquesta por a la infecció és també humana, però s’ha de ser conscient que ens podem infectar i que en la majoria dels casos no passarà res de greu.
Què es pot fer perquè a casa la convivència on se’n ressenti, d’aquesta ansietat?
Establir rutines. Estàvem acostumats a unes altres rutines, a sortir sense límits, al contacte social. Per compensar les que hem perdut, n’hem d’establir de noves, fer altres coses que puguem controlar a casa, les coses pendents que sempre havies anat ajornant perquè no tenies temps. Doncs ara en tens. Aprofita’l.
Si un no té ganes ni de dutxar-se, perquè total, per no sortir de casa...
Greu error. És bàsic mantenir uns horaris normals, la rutina que dèiem, i certa disciplina: llevar-nos d’hora, passar per la dutxa, no anar tot el dia en pijama per casa, planificar els menús, sobretot si tens canalla, i cuidar l’alimentació perquè no se’n ressenti la salut. I fer exercici en la mesura del possible. Mantenir el cos ocupat ajuda a mantenir la ment ocupada i a no caure i deixar-se vèncer per l’ansietat.
Miri. I si un es desconnecta, perquè és molt aprensiu?
Torno a dir-ho: la sobreinformació pot alimentar l’ansietat. Desconnectar-se no cal, el que cal és triar bé els canals per on t’informes.