Les estacions d’esquí consideren que cal fer proves a tots els turistes per detectar si aquests estan infectats de coronavirus. La demanda la va traslladar el president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, en una reunió que va tenir lloc ahir entre el Govern i els agents econòmics per preparar la temporada d’hivern. L’executiu, però, ja va deixar clar que no pot assumir el cost dels testos i, per tant, en el cas que s’acabés impulsant la mesura aquests haurien d’anar a càrrec dels visitants. En la trobada d’ahir no es va prendre cap decisió al respecte però sí que es va acordar estudiar si aquesta és una iniciativa realista o no.
L’objectiu d’aquestes proves seria atraure turisme internacional, una part del mercat que amb la crisi del coronavirus ha desaparegut. Es tractaria de donar garanties a aquests clients que venen amb avió per convèncer-los que viatgin a Andorra. De fet, les estacions sembla que insisteixen a treballar per atraure aquests mercats en lloc de centrar-se en el turisme de proximitat per tal de potenciar-lo de cara a aquest hivern. Mostra d’això és que en la trobada amb el Govern, Viladomat va insistir que sense el turisme internacional ja s’iniciaria la temporada amb unes pèrdues considerables, i això és una realitat que a les societats explotadores dels camps de neu no els agrada.
Cal recordar que aproximadament la meitat dels clients de les estacions d’esquí provenen de mercats internacionals. És per això que s’està a l’expectativa de saber com reaccionen aquests mercats tot i que les pistes tenen clar que caldrà treballar per atraure més turisme de proximitat, principalment d’Espanya i França. El fet és que els dominis esquiables són conscients que si els mercats internacionals es desplomen, el negoci es redueix a la meitat. Altres destins de neu europeus ja estan treballant per compensar aquesta caiguda a través d’un increment del turisme nacional.
Cap positiu entre els 2.000 docents i personal escolar que s’ha cribrat
Cap positiu per coronavirus entre el personal docent, col·laboradors educatius i personal de suport que ha participat en el doble cribratge previ a l’inici del curs escolar. Un total de 2.000 treballadors dels centres educatius van acudir a l’stop lab ubicat a l’aparcament centre ciutat d’Andorra la Vella per passar les proves, el que suposa un 85% del personal que estava citat. Pel cap de Govern, Xavier Espot, dels resultats de la prova se n’extreu que el personal educatiu “ha actuat amb responsabilitat acudint a la convocatòria del cribratge” i que “durant les setmanes prèvies ha actuat amb responsabilitat”.
A hores d’ara queden 700 docents per passar les proves. Entre aquests hi ha el personal del sistema francès i de la Universitat d’Andorra, que faran augmentar el nombre de persones cribrades. També es buscarà alguna alternativa per als professors que puguin ser fora i que encara vulguin passar els tests.
Les resposta “massiva” al doble cribratge també es va donar en el primer dia de proves per als infants. Ahir, 1.000 alumnes havien de fer-se els tests i a les 16.30 hores havien comparegut el 98% d’aquests. La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va assenyalar que la previsió és que aquesta sigui la tònica dels propers dies. Espot va destacar que aquesta és una iniciativa que fa que Andorra sigui un país pioner cribrant la totalitat de la comunitat educativa just abans de l’inici del curs escolar. El Govern també va recordar que per qualsevol dubte amb el cribratge es pot trucar al 188 de les 9 a les 17 hores.
Per altra banda, sobre l’escola d’Encamp, Vilarrubla va explicar que per al pati hi ha diferents alternatives en espais comunals i per al menjador s’utilitzaran uns espais exteriors propers al centre, que encara no estan tancats.
Converses amb Espanya i França per la vacuna
El Govern està en converses amb Espanya i França perquè Andorra pugui aconseguir vacunes contra la Covid-19 a través d’aquests dos països. Segons va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ara per ara no hi ha cap acord tancat però s’està a l’espera de la resposta definitiva. El ministre va assenyalar que no es tenen els detalls de com es duria a terme aquest subministrament però es va mostrar convençut que es podrà assolir un acord amb els països veïns.