L’augment de les tarifes elèctriques domèstiques ha anat acompanyat d’un increment, també dels preus que paguen els usuaris de la xarxa de carregadors públics destinada a vehicles elèctrics. El Govern ha derogat el decret que oferia dues hores de gratuïtat de la càrrega, una mesura inicialment prevista per tres anys i que s’ha allargat durant 5. Des d’aquest mes es paga 8 euros l’hora en els carregadors accelerats de 22 kW i 15 euros l’hora en el cas dels carregadors ràpids de 50 kW. Els clients que tenen la targeta de FEDA Solucions gaudeixen d’un 50% de descompte.
Molts usuaris de vehicles elèctrics, però, ho consideren un sistema totalment “injust”, especialment per a aquells automòbils que carreguen més lentament o per a aquells que tenen una potència inferior a la dels carregadors. Els consultats pel BonDia deixen clar que en tractar-se de carregadors públics els utilitzen “esporàdicament”, però es mostren perplexos que no es cobri “pel que consumeixes”, que asseguren que és el més habitual fora d’aquí. Així, expliquen que si arriba un turista amb un vehicle elèctric a passar una nit, el més probable és que busqui un carregador lent, però si ha d’estar 8 hores connectat i a més pagar pàrquing potser li acaba sortint més car que omplir un dipòsit de benzina. Consideren, doncs, que no és la millor manera d’incentivar l’ús del vehicle elèctric i que pot fer que també deixin d’utilitzar-los les empreses de lloguer de cotxes o fins i tot empreses que tenien flota elèctrica i que aprofitaven per carregar mentre estaven duent a terme un servei.
No obstant això, asseguren que no estan en contra de pagar per l’ús dels carregadors, però volen una tarifa “justa” i que en tot cas es penalitzi aquell qui passi més estona de la necessària connectat, com ja fan alguns carregadors, com per exemple els de Tesla.
El gerent de FEDA Solucions, Ivan Mora, reconeix que des del canvi de tarifes han rebut moltes queixes però considera que la major problemàtica es dona en vehicles híbrids endollables, per als quals aquest tipus de carregadors “no són l’eina correcta”. En el cas dels vehicles elèctrics purs, apunta que “tot depèn de les bateries” i que pot passar que en alguns casos, per la “idiosincràsia del vehicle, la càrrega en la via pública sigui més difícil” i per tant, considera que el més adequat per als vehicles de càrrega lenta seria fer-ho “a casa o al lloc de treball”. Així, explica que “si algú ha de tenir el vehicle endollat dos o tres hores a la via pública, els altres no poden utilitzar aquell carregador”.
No obstant això, deixa clar que davant les demandes dels usuaris s’està estudiant la possibilitat de trobar solucions per als vehicles de càrrega lenta. Unes opcions que encara no vol avançar perquè no s’han acabat de tancar. Mora, però, insisteix que “hem de donar servei a tothom, però hem de passar el missatge que volem potenciar l’elèctric i que hauria de ser prioritari dins l’evolució del parc elèctric. És el repte que tenim per davant”. A més, recorda que si bé els carregadors públics “surten més cars” tampoc són el mitjà “que s’ha de fer servir prioritàriament”. Amb tot, admet que “és difícil buscar l’equilibri per tenir content tothom”.
Per aquest motiu afirma que “volem donar un espai a la inversió privada, pensem que hi ha una oportunitat per sumar-se i ajudar en la transició verda”. Així, posa com a exemple el fet que restaurants, supermercats o aparcaments privats donin servei a través de carregadors “amb un cost d’instal·lació molt més baix que el que assumim amb carregadors semiràpids o ràpids”. Segons Mora, un carregador de 22 kW pot arribar a suposar 5.500 euros i FEDA els lloga a 19 euros el mes, en canvi, els carregadors per a particulars, que funcionen amb un endoll normal, es mouen entre els 700 i 800 euros d’inversió. “A més, el preu de l’electricitat a Andorra és molt competitiu”, indica, i recorda que a casa et surt a 0,10 euros per KWh.
Mora insisteix que el repte fixat per Europa busca que el 2025 un 70% del parc d’automòbils elèctrics siguin elèctrics purs, “que són els que tenen l’eficàcia que ens interessa perquè el motor elèctric és quatre vegades més eficaç que el de gasolina” i exposa que si un motor elèctric gasta 15 kW als 100 quilòmetres, el de gasolina de 6 litres “uns 60 kW”.